Hírek
Elindult a Com'ON Sepsiszentgyörgy!
Elindult a Com

Két programot indít Sepsiszentgyörgyön a PONT Csoport Sepsiszentgyörgy Önkormányzatával partnerségben: a Com’ON Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programot, valamint a középiskolásoknak szóló, kreatív problémamegoldást szorgalmazó INNOVATORY címűt. Mindkét program szervesen kötődik a város által kikiáltott Diákok Éve tematikus keretprogramhoz.

„A Polgármesteri Hivatal munkatársait többek között azzal is bíztam meg évekkel ezelőtt, hogy mindig figyeljenek oda arra, hogy mi történik máshol Erdélyben, és ha valahol látnak pozitív történéseket, akkor azokat próbáljuk meg Szentgyörgyön is megvalósítani.

2019-et a diákok évének akarjuk meghirdetni és az a célunk, hogy ösztönözzük, támogassuk a középiskolásokat, fiatalokat arra, hogy minél több, minél merészebb ötletet, gondolatot fogalmazzanak meg, mi pedig megpróbáljuk ezeket felkarolni és támogatni.

Azt szeretnénk, ha ezeket az energiákat, amelyek ott vannak a fiatal kreatív diákokban, egyetemistákban, tanárokban, kiszabadítanánk Sepsiszentgyörgyön és ezzel járuljunk hozzá ahhoz, hogy amire Vidombákon elkészül a repülőtér, arra Sepsiszentgyörgyön is induljon be nagyon sok minden, legyen minél több olyan intézmény, olyan kreatív csoport, amiért érdemes repülővel ideutazni.

Nagyon fontosnak tartom azt, hogy a mai tizenéveseket kezdjük el bevonni a város életébe, hogy együtt nőjenek fel a várossal, tegyenek érte, kötődjenek hozzá, érezzék magukénak és a szabadidejüket meg a kreativitásukat fordítsák arra, amiben jól érzik magukat; amennyire lehet, szakítsuk el őket attól, hogy egyedül, magányosan üljenek a számítógép, a laptop vagy a tablet előtt.

Azt várom a fiataloktól, hogy váltsák meg a világot, tegyék azt jobb hellyé. Idős koromra egy jobb városban szeretnék élni, ezt kívánom és erre vágyok, a fiatalok kell ezt véghez vigyék és nekünk segítenünk kell ebben őket.” – nyilatkozta Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

„Amennyiben lehetőséget adunk erre, Sepsiszentgyörgy úgy néz majd ki húsz év múlva, ahogy azt ma a fiatalok elképzelik. Arra kell mindannyian lehetőséget teremtsünk, hogy a fiatalok kipróbálhassák magukat és hozzáadhassanak bármely város, így Sepsiszentgyörgy közösségi életéhez is, és ne mi mondjuk meg, hogyan gondolkodjanak. Egy város életminősége, vagy ha úgy tetszik, Sepsiszentgyörgy boldogsága nemcsak ennek gazdagságán múlik, hanem olyan nem anyagi tényezőkön is, mint a kreativitás, hasznos szabadidőtöltés és nem utolsó sorban az érzelmi kapcsolódás a településhez. A ma indított kezdeményezések ez irányba mutatnak” – tette hozzá Farkas András, a PONT Csoport stratégiai igazgatója.

 

Com’ON Sepsiszentgyörgy

A Com’ON Sepsiszentgyörgy célja, hogy 14-35 éves, Sepsiszentgyörgyön élő, dolgozó vagy tanuló fiatalok kulturális, társadalmi és egyéb kreatív programokat, tevékenységeket kezdeményezzenek, amelyek megvalósítására anyagi támogatást nyernek a program keretében. A Com’On Sepsiszentgyörgy a részvételi költségvetés elveit követi, amely adott város lakosságát vonja be a párbeszédbe és döntési folyamatba arról, hogy hogyan lehetne optimálisan elkölteni a városi költségvetés egy részét. Ebben az esetben a fiatalok által benyújtott, majd a lakosság által megszavazott kezdeményezések előre meghatározott összegű támogatásban részesülnek.

A Com’ON Sepsiszentgyörgy a Com’ON Europe európai platformhoz is szervesen kötődik, amit a PONT Csoport két éve indított útnak hét európai város (köztük Kolozsvár) részvételével. Az olasz Torinó, a portugál Braga és Cascais, a szlovén Maribor, a görög Thessaloniki és a bolgár Várna arra vállalkoztak, hogy közösen fejlesszenek ki egy bármely európai város által elérhető és szabadon használható ifjúsági részvételi költségvetési módszertant. Ehhez a mozgalomhoz utólag a vajdasági Újvidék és Temesvár is csatlakozott.

A kezdeményezéseket legalább 3 tagból álló informális csoportosulások javasolhatják, ezáltal szeretnénk azokat a fiatalokat is megszólítani, akik nem feltétlen tagjai hivatalos szervezeteknek. A kezdeményezések köz– és nyilvános tereken valósulnak majd meg, a részvételnek pedig ingyenesnek kell lennie (nem kérhető belépőjegy).

Az idei kiadás koncepciója a ‘Sepsiszentgyörgy Plusz’, amely a fiatalok részvételét kívánja szorgalmazni mindenben, ami a helyi közösség fejlesztését jelenti, különös hangsúlyt fektetve a város számára aktuális kihívásokra is.

• Plusz Helyek: sepsiszentgyörgyi terek azonosítása és kulturális felpezsdítése, ugyanakkor meglévő terek olyan irányú újra gondolása, amely által ezek új funkciót nyerhetnek, akár csak időlegesen is.
• Plusz Témák: olyan témák, ötletek és kezdeményezések köztudatba helyezése, amelyek újdonságot hoznak a szentgyörgyi közösségek életébe, vitát és konstruktív ötletcserét gerjesztenek. Az újszerűség állhat akár a témában, vagy annak felvetésében is.
• Plusz Tapasztalat: olyan kezdeményezések, amelyek a helyi közösségek tagjainak felnőtté válási folyamatát helyezik előtérbe, fiatal kortól kezdve mindaddig, amíg a város aktív lakosaivá válnak (elsősorban gyerekek és fiatalok).
• Plusz Sztorik: az egyéni történetek kiemelése és hangsúlyozása, amelyek a város változatosságára és multikulturalitására mutatnak rá, illetve az emberei kapcsolatokra.
• Plusz Kapcsolat: a távol és itthon levő sepsiszentgyörgyiek kapcsolatának erősítése, a hazajövés motivációjának erősítése.

A kezdeményezéseket március 4. és március 31. között lehet benyújtani a comonsepsi.ro online felületen. A technikai ellenőrzés után a közönségszavazásra várhatóan április 19. és május 19. között kerül sor, a kezdeményezések pedig június és november között valósulnak meg.

Egyéb hírekAz összes hír
 • Gálával zárult a Com’ON Sepsi ötödik kiadása!

  Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja, a Com’ON Sepsi december 15-én a Com’ON gálával zárta idei, ötödik kiadását. És bizony volt oka az ünneplésnek: a szeptember 13. és december 10. között zajló megvalósítási időszak alatt 21 csapat összesen 25 nagyszerű kezdeményezést vitt véghez, megmozgatva több, mint ezer önkéntest. 

 • Változatos Com’ON Sepsi kezdeményezések novemberben és decemberben is!

  A szeptemberi és októberi hónapok során már közel húsz Com’ON Sepsi kezdeményezés került megvalósításra közösség, élettér, tudás, alkotás és életmód témakörökben, egy rendkívül változatos érdeklődésű és korosztályú közönséget megszólítva Sepsiszentgyörgyön. Szerencsére városunk lakói még novemberben és decemberben sem maradnak programok nélkül, hiszen a hátramaradt kezdeményezések december 10-ig kerülnek megrendezésre. Ezekben a hónapokban az Adventre való készülődés kap nagyobb hangsúlyt, a további események között pedig számíthatunk még különféle témákat feltáró ismeretterjesztő előadásokra és műhelyekre, környezetvédő megmozdulásokra, sporteseményekre illetve idősek számára szervezett programokra is.

 • Ne maradj le a Com’ON Sepsi októberben és novemberben megvalósuló kezdeményezéseiről!

  A közönségszavazás győzteseinek kihirdetése után, szeptember 13-ával elstartolt a Com’ON Sepsi kezdeményezéseinek megvalósítási időszaka. Az őszi hónapok során a nyertes csapatok által összesen 25 akció kerül megszervezésre, közösség, élettér, tudás, alkotás és életmód témakörökben. Ezek az események nyitottak és ingyenesek Sepsiszentgyörgy lakossága számára, így buzdítunk mindenkit, hogy vegyen részt minél több eseményen!

Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
 • Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület
 • PONT Csoport
 • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
 • BCR
 • Friss FM
 • Sepsi Rádió
 • We Radio