Hírek
Nekünk is van beleszólásunk, mi is hozzá tudunk valamit tenni a városunkhoz! – Interjú a Com’ON Sepsi facilitátoraival

A Com’ON Sepsi során minden évben egy facilitátor csapat is a fiatalok rendelkezésére áll, akik tájékoztatják őket a részvételi lehetőségről, segítik őket a kezdeményezések előkészítésében, benyújtásában és szükség esetén a megvalósításban. Az idei kiadás facilitátorai visszatérő segítői a programnak, szívügyüknek vallják a Com’ON Sepsit, őket faggattuk motivációjukról, az előző évek tapasztalatairól, a program hatásairól a városunkra nézve.Nekünk is van beleszólásunk, mi is hozzá tudunk valamit tenni a városunkhoz! – Interjú a Com’ON Sepsi facilitátoraival

Ti mind már az előző években is facilitátorként hozzájárultatok a Com’ON Sepsihez. Mi az oka annak, hogy idén is éreztétek a hívást, hogy Com’ON Sepsi facilitátorok legyetek?

Veres Nagy Tímea: Én igazából szeretem az egész részvételi költségvetésnek az elvét, mert eleve a gondolat, hogy egyszer, valamikor a távoli jövőben lehet Szentgyörgyön egy olyan mikrotársadalom, ahol a fejlesztések egy részét konkrétan az emberek döntik el, és ez a folyamat nem zárt irodákban történik, az hozzám nagyon közel áll. Azt gondolom, hogy ennek az előszobájában, vagy talán inkább még az udvarán vagyunk, de az, hogy évről évre nekivágunk az mind egy-egy lépés, hogy bennebb s bennebb kerüljünk, és egyszer csak oda juthassunk, hogy ténylegesen van az a civil mozgalmiság, amely arról dönt, hogy a város költségvetésének egy bizonyos százalékát olyan közösségi kezdeményezésekre költjük, ami a mindennapi életünkben fontos. Úgyhogy bennem van egy ilyen típusú örökre szóló elfogultság a Com’ON-nal szemben, és ha egy lehetőség van, hogy én ennek részese lehessek, akkor élek is vele. 

Dáncsuj Annamária: Tőlem mindig meg szokták kérdezni az emberek, hogy „Ancsi, nem-e tudsz egy jó pályázatot? De nincs semmilyen jogi hátterem...”, és mindig el szoktam mondani, hogy „De, tudok, ez pedig a Com’ON Sepsi!” Én a legelső kiadásban résztvevő voltam, ezért láttam a másik oldalát is, ezáltal jól ismerem kívül-belül a projektet, és amíg érzek magamban erőt, hogy a csapatokat tudjam segíteni, toborozni, addig szívesen veszek részt. Illetve hiszek abban, hogy a legjobb projektek alulról építkeznek.

Grüman Éva Orsolya: A Com’ON Sepsi egy olyan kezdeményezés, ami bevonja a helyi közösséget a projekt összes fázisába, aktív részvételt igényel, emiatt hatékony megoldásokat kínál különböző problémákra. Úgy gondolom, nagyon fontos a fiatalok részére minél több olyan lehetőséget biztosítani, ahol gyakorolják a közösségi felelősségvállalást. Célom minél több fiatalhoz eljuttatni ezt a lehetőséget.

 

Milyen hosszútávú hatásait látjátok a városunkra nézve a Com’ON Sepsi eddigi kiadásainak, kezdeményezéseinek? 

Kolumbán Zenge: Egy hosszútávú pozitív hozadéka lehet a Com’ON Sepsinek, hogy a tizenéves korosztálynak a kezdeményező-készségét tudja katalizálni. Minél több nyertes projekt van, minél nagyobb a sikerélmény ilyen téren, annál inkább tudja motiválni őket, hogy - nem csak a Com’ON során, hanem úgy egyébként is - merjenek kezdeményezni, és merjenek olyan ötleteket megvalósítani, amiket addig még nem mertek. Már ötödik éve működik a Com’ON, és én látom, hogy ez a folyamat elindult, de biztos vagyok benne, hogy a későbbiekben még inkább ki fog csúcsosodni, a fiatalok még inkább bátorságra kapnak ezáltal, és ez egy plusz löketet ad a városunknak hosszútávon.

Veres Nagy Tímea: Én egyértelműen pozitív hatásnak élem meg, hogy vannak visszatérő csapatok. Egyszer kipróbálták, és nem azzal a szájízzel mentek el, hogy ez egy egyszeri dolog, hanem van következő ötletünk és így tovább. El tudom képzelni azt is, hogy azok, akik végig járták egy Com’ON folyamatát, azok kaptak egy plusz muníciót a jövőre nézve, és ha a következőkben bele vágnak egy másik projektbe, akkor van amihez visszatérni, hogy ezt a tavaly a Com’ON-ban így csináltuk, vagy a facilitátorunk ezt mondta, vagy ahhoz hogy kimenjünk az utcára kellett kérjünk a hivataltól engedélyt... Tehát ilyen nagyon gyakorlatias tudással lehet gazdagodni. 

 

Melyik egy olyan előző évekbeli kezdeményezés, amely valamiért nagyon emlékezetes maradt a számotokra, amit kiemelnétek?

Dáncsuj Annamária: A teljesség igénye nélkül, de ami nekem nagyon megmaradt, az néhány visszatérő projekt, például a Mondókázó, ami mindig egy nagyon nagy közönséget szólított meg, és ez a közönség évről-évre megújul, hiszen a 0-3 év közötti gyermekek a célcsoportja. A másik amit kiemelnék a sportprojektek, amelyeknek óriási közösségépítő erejük van, például a Fitness Tribe kezdeményezése, amikor megtanították szakszerűen futni az embereket, vagy a foci bajnokságok. Illetve a művészeti projektek, kézműves workshopok, amelyek által azok is ingyenesen kipróbálhatnak különféle művészeti ágakat, kézműves tevékenységeket, akiknek például nincs lehetőségük anyagokat, hozzávalókat vásárolni.

Kolumbán Zenge: Amit hirtelen kapásból ki tudok emelni, azok az Egykutya kezdeményezései, például a Lino Love, amit a Com’ON-on túllépve a mai napig rengeteg alkalommal, fesztiválok események keretein belül megtartanak. Számukra egy nagyon jó ugródeszka volt a Com’ON, és örülnék neki, ha több csapatnak is ugyanígy a hirtelen kipattant ötletéből egy hosszabb menetű projekt lenne.

Veres Nagy Tímea: Nekem inkább a tárgyi projektek jutnak eszembe, és nem a teljes merítésből mondom, de például az egyik évben volt egy csapat, akik kerekesszékes padokat szereltek várótermekben. Vagy a mai napig, amikor végig sétálok a városon, és látom azokat az ugrófelhőket, amelyeknek egy része már el van halványulva, akkor eszembe jut, hogy ez egy Com’ON kezdeményezés volt. Nagyon szerettem azt is, amikor egy csapat az Őrkőn varrókurzust tartott vászonszatyrok elkészítésére, és utána azokat értékesítették is az ottani lányok. Illetve a tavaly volt egy Mikós csapat, akik az iskola földrajz laborjának gyűjtöttek kőzeteket, és szerveztek geológiai előadást, és ennek a projektnek is megmaradt a kiállítástartalma, amelyet a diákok a mai napig élvezhetnek.

 

Mivel buzdítanátok az embereket, hogy ha van egy jó ötlete, miért jelentkezzen a Com’ON Sepsire?

Kolumbán Zenge: Sokszor kapcsolódom a mostani fiatalsággal, nagyon sok eseményen találkozom velük, meg rengeteget beszélgetek eseményeken kívül is, és nagyon határozott véleményük, konkrét ötleteik és elképzeléseik vannak, viszont azt érzem, hogy gyakran félnek ezeket a nagyvilág elé tárni. Vagy amiatt mert már letörte valaki a szárnyaikat - akár az iskolában egy olyan tanár, akitől nem kaptak kellő motiválást, akár a társaik -, de itt van a lehetőség, itt vagyunk mi, akik tudjuk őket támogatni, motiválni és segíteni megvalósítani olyan dolgokat, amelyekre a Com’ON születése előtt nem volt lehetősége bárkinek. Tényleg érdemes, hogy kilépjenek a komfort zónájukból, és azt a határozott elképzelésüket és véleményüket, amit igenis megformálnak és egymás között megbeszélnek, azt merjék megmutatni a “nagyvilágnak”, a mi kis közösségünknek, a városnak, ismerősöknek, a lakóközösségnek. Vállalják fel, hogy igenis nekünk van beleszólásunk, mi ezt így látjuk, így képzeljük el, tessék-lássék, mi is hozzá tudunk valamit tenni a városunkhoz.  

Dáncsuj Annamária: Én is ahhoz a gondolathoz csatlakoznék, hogy ez egy biztonságos közeg, ahol kipróbálhatják magukat, és erről szól a facilitátori munka, hogy támogatjuk a csapatokat a toborzástól a megvalósításig. És így talán neki mernek fogni, hogy nincsenek magukra. Másrészt hogy miért jelentkezzenek? Hát annyira könnyű az űrlap, és ha már egy ilyen űrlapot ki tudnak tölteni, akkor lehet hogy a következő lépésben már egy komolyabb nehézségű űrlapot, pályázatot is könnyebben meg tudnak írni.  

Grüman Éva Orsolya: Ahogy a mondás is tartja a fiataloké a jövő, és fontosnak tartom, hogy a fiataloknak minél nagyobb hangot és teret adjunk az aktív közösségi részvételre. Minden kezdeményezőre szükség van, ha már motoszkál egy ötlet, érdemes időt és energiát fordítani és belevágni.

Egyéb hírekAz összes hír
 • Gálával zárult a Com’ON Sepsi ötödik kiadása!

  Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja, a Com’ON Sepsi december 15-én a Com’ON gálával zárta idei, ötödik kiadását. És bizony volt oka az ünneplésnek: a szeptember 13. és december 10. között zajló megvalósítási időszak alatt 21 csapat összesen 25 nagyszerű kezdeményezést vitt véghez, megmozgatva több, mint ezer önkéntest. 

 • Változatos Com’ON Sepsi kezdeményezések novemberben és decemberben is!

  A szeptemberi és októberi hónapok során már közel húsz Com’ON Sepsi kezdeményezés került megvalósításra közösség, élettér, tudás, alkotás és életmód témakörökben, egy rendkívül változatos érdeklődésű és korosztályú közönséget megszólítva Sepsiszentgyörgyön. Szerencsére városunk lakói még novemberben és decemberben sem maradnak programok nélkül, hiszen a hátramaradt kezdeményezések december 10-ig kerülnek megrendezésre. Ezekben a hónapokban az Adventre való készülődés kap nagyobb hangsúlyt, a további események között pedig számíthatunk még különféle témákat feltáró ismeretterjesztő előadásokra és műhelyekre, környezetvédő megmozdulásokra, sporteseményekre illetve idősek számára szervezett programokra is.

 • Ne maradj le a Com’ON Sepsi októberben és novemberben megvalósuló kezdeményezéseiről!

  A közönségszavazás győzteseinek kihirdetése után, szeptember 13-ával elstartolt a Com’ON Sepsi kezdeményezéseinek megvalósítási időszaka. Az őszi hónapok során a nyertes csapatok által összesen 25 akció kerül megszervezésre, közösség, élettér, tudás, alkotás és életmód témakörökben. Ezek az események nyitottak és ingyenesek Sepsiszentgyörgy lakossága számára, így buzdítunk mindenkit, hogy vegyen részt minél több eseményen!

Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
 • Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület
 • PONT Csoport
 • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
 • BCR
 • Friss FM
 • Sepsi Rádió
 • We Radio