Hírek
Te vagy a város, tegyél hozzá! - indul a Com’ON Sepsi 2021

A Com’ON Sepsi ifjúsági részvételi programot harmadik alkalommal indítja útnak Sepsiszentgyörgy Önkormányzatával partnerségben a Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület. Az eddigi két kiadás több mint ötven kezdeményezést eredményezett városszinten közel ezer önkéntes fiatal mozgósításával. 

Te vagy a város, tegyél hozzá! - indul a Com’ON Sepsi 2021

 

Az érdeklődők augusztus 31-ig tölthetik fel ötleteiket a közönségszavazásra itt, a comonsepsi.ro oldalon.

A Com’ON Sepsi a 14-35 éves, Sepsiszentgyörgyön élő, dolgozó vagy tanuló fiatalok ötleteit váltja valóra, a program kulturális, társadalmi és egyéb kreatív ötletek, tevékenységek megvalósításában nyújt támogatást. Programunk a részvételi költségvetés elveit követi, amely a város lakosságát vonja be a párbeszédbe és döntési folyamatba arról, hogy hogyan lehetne optimálisan elkölteni a városi költségvetés egy meghatározott részét. 

A 2021-es, harmadik kiadás 32 kezdeményezést díjaz egyenként 2600 lej értékig, amiből hat díjat fenntart két külön kategóriában, hármat a 18 év alatti tagokból álló csapatok számára, hármat pedig a hátrányos helyzetben lévő csoportok ötleteinek segítésére. 

Azoknak a fiataloknak a megszólítása a cél, akik nem feltétlenül tagjai hivatalos szervezeteknek, így a kezdeményezéseket legalább 3 személyből álló informális csoportosulások javasolhatják augusztus folyamán, a www.comonsepsi.ro oldalon keresztül.

 

„A Com'ON Sepsi programmal azt a fiatal társadalmi réteget szeretnénk megszólítani, akik szeretnének ötleteket megvalósítani itthon, de mindig hiányzott valami ahhoz, hogy életbe léptessék ötletüket, tervüket. Ezt a kiegészítő löketet szeretnénk megadni ahhoz, hogy ne csak beszéljünk közös munkáról, hanem valóban létre is hozzuk a közös cselekvést, a város fejlődése érdekében.– nyilatkozta Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, bizalmát fejezve ki azt illetően, hogy ez a generáció a városi közösségfejlesztés szerves részévé, aktív szereplőjévé válhat a kezdeményezések által.

 

A 2021-es kiadás témái:

 

KÖZÖSSÉG: Olyan kezdeményezések, amelyek újdonságot, élményt hoznak a sepsiszentgyörgyi lakosok életébe, a közösség aktív tagjává emelik őket, és lehetőséget teremtenek az emberek közti konstruktív vitára és ötletcserére.

ÉLETTÉR: A városi tér és a természeti környezet előtérbe helyezése olyan szemléletformáló akciók és kezdeményezések megvalósítása által, melyek a környezettudatos gondolkodást és cselekvést segítik elő.

TUDÁS: Olyan kezdeményezések, amelyek hozzájárulnak az egyének és csoportok közötti tapasztalatszerzéshez, szakismeretek átadásához.

ALKOTÁS: Olyan kezdeményezések, melyek megvalósítása által a közösség tagjai újat hoznak létre, legyen az művészeti vagy bármely más területet érintő kreatív esemény, termék vagy megoldás.

ÉLETMÓD: A városlakók mindennapjait formáló, inspiratív kezdeményezések, amelyek motiválják a közösség tagjait a testi, szellemi és lelki értelemben vett egészséges életvitelre.

 

A támogatásra benyújtott programokon való részvételnek ingyenesnek kell lennie (nem kérhető belépőjegy), illetve a pályázóknak figyelembe kell venniük már a tervezés során az aktuális járványügyi előírásokat is. 

A kezdeményezéseket 2021. augusztus 31-ig lehet benyújtani a comonsepsi.ro online felületen. A technikai ellenőrzés után lakossági szavazásra kerül sor szeptember 3. és 19. között, a díjban részesülő kezdeményezések megvalósítása pedig 2021. szeptember 20  – november 30 közötti időszakban várható.

 

A Com’ON Sepsi támogatója Sepsiszentgyörgy Polgármester Hivatala, a Román Kereskedelmi Bank (BCR), illetve lebonyolítója a Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület, a PONT Csoporttal partnerségben.

 

Sajtóközlemény, 2021. augusztus 9. Egyéb hírekAz összes hír
 • Gálával zárult a Com’ON Sepsi ötödik kiadása!

  Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja, a Com’ON Sepsi december 15-én a Com’ON gálával zárta idei, ötödik kiadását. És bizony volt oka az ünneplésnek: a szeptember 13. és december 10. között zajló megvalósítási időszak alatt 21 csapat összesen 25 nagyszerű kezdeményezést vitt véghez, megmozgatva több, mint ezer önkéntest. 

 • Változatos Com’ON Sepsi kezdeményezések novemberben és decemberben is!

  A szeptemberi és októberi hónapok során már közel húsz Com’ON Sepsi kezdeményezés került megvalósításra közösség, élettér, tudás, alkotás és életmód témakörökben, egy rendkívül változatos érdeklődésű és korosztályú közönséget megszólítva Sepsiszentgyörgyön. Szerencsére városunk lakói még novemberben és decemberben sem maradnak programok nélkül, hiszen a hátramaradt kezdeményezések december 10-ig kerülnek megrendezésre. Ezekben a hónapokban az Adventre való készülődés kap nagyobb hangsúlyt, a további események között pedig számíthatunk még különféle témákat feltáró ismeretterjesztő előadásokra és műhelyekre, környezetvédő megmozdulásokra, sporteseményekre illetve idősek számára szervezett programokra is.

 • Ne maradj le a Com’ON Sepsi októberben és novemberben megvalósuló kezdeményezéseiről!

  A közönségszavazás győzteseinek kihirdetése után, szeptember 13-ával elstartolt a Com’ON Sepsi kezdeményezéseinek megvalósítási időszaka. Az őszi hónapok során a nyertes csapatok által összesen 25 akció kerül megszervezésre, közösség, élettér, tudás, alkotás és életmód témakörökben. Ezek az események nyitottak és ingyenesek Sepsiszentgyörgy lakossága számára, így buzdítunk mindenkit, hogy vegyen részt minél több eseményen!

Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
 • Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület
 • PONT Csoport
 • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
 • BCR
 • Friss FM
 • Sepsi Rádió
 • We Radio