Hírek
Te vagy a város, tegyél hozzá! - indul a Com’ON Sepsi 2021

A Com’ON Sepsi ifjúsági részvételi programot harmadik alkalommal indítja útnak Sepsiszentgyörgy Önkormányzatával partnerségben a Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület. Az eddigi két kiadás több mint ötven kezdeményezést eredményezett városszinten közel ezer önkéntes fiatal mozgósításával. 

Te vagy a város, tegyél hozzá! - indul a Com’ON Sepsi 2021

 

Az érdeklődők augusztus 31-ig tölthetik fel ötleteiket a közönségszavazásra itt, a comonsepsi.ro oldalon.

A Com’ON Sepsi a 14-35 éves, Sepsiszentgyörgyön élő, dolgozó vagy tanuló fiatalok ötleteit váltja valóra, a program kulturális, társadalmi és egyéb kreatív ötletek, tevékenységek megvalósításában nyújt támogatást. Programunk a részvételi költségvetés elveit követi, amely a város lakosságát vonja be a párbeszédbe és döntési folyamatba arról, hogy hogyan lehetne optimálisan elkölteni a városi költségvetés egy meghatározott részét. 

A 2021-es, harmadik kiadás 32 kezdeményezést díjaz egyenként 2600 lej értékig, amiből hat díjat fenntart két külön kategóriában, hármat a 18 év alatti tagokból álló csapatok számára, hármat pedig a hátrányos helyzetben lévő csoportok ötleteinek segítésére. 

Azoknak a fiataloknak a megszólítása a cél, akik nem feltétlenül tagjai hivatalos szervezeteknek, így a kezdeményezéseket legalább 3 személyből álló informális csoportosulások javasolhatják augusztus folyamán, a www.comonsepsi.ro oldalon keresztül.

 

„A Com'ON Sepsi programmal azt a fiatal társadalmi réteget szeretnénk megszólítani, akik szeretnének ötleteket megvalósítani itthon, de mindig hiányzott valami ahhoz, hogy életbe léptessék ötletüket, tervüket. Ezt a kiegészítő löketet szeretnénk megadni ahhoz, hogy ne csak beszéljünk közös munkáról, hanem valóban létre is hozzuk a közös cselekvést, a város fejlődése érdekében.– nyilatkozta Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, bizalmát fejezve ki azt illetően, hogy ez a generáció a városi közösségfejlesztés szerves részévé, aktív szereplőjévé válhat a kezdeményezések által.

 

A 2021-es kiadás témái:

 

KÖZÖSSÉG: Olyan kezdeményezések, amelyek újdonságot, élményt hoznak a sepsiszentgyörgyi lakosok életébe, a közösség aktív tagjává emelik őket, és lehetőséget teremtenek az emberek közti konstruktív vitára és ötletcserére.

ÉLETTÉR: A városi tér és a természeti környezet előtérbe helyezése olyan szemléletformáló akciók és kezdeményezések megvalósítása által, melyek a környezettudatos gondolkodást és cselekvést segítik elő.

TUDÁS: Olyan kezdeményezések, amelyek hozzájárulnak az egyének és csoportok közötti tapasztalatszerzéshez, szakismeretek átadásához.

ALKOTÁS: Olyan kezdeményezések, melyek megvalósítása által a közösség tagjai újat hoznak létre, legyen az művészeti vagy bármely más területet érintő kreatív esemény, termék vagy megoldás.

ÉLETMÓD: A városlakók mindennapjait formáló, inspiratív kezdeményezések, amelyek motiválják a közösség tagjait a testi, szellemi és lelki értelemben vett egészséges életvitelre.

 

A támogatásra benyújtott programokon való részvételnek ingyenesnek kell lennie (nem kérhető belépőjegy), illetve a pályázóknak figyelembe kell venniük már a tervezés során az aktuális járványügyi előírásokat is. 

A kezdeményezéseket 2021. augusztus 31-ig lehet benyújtani a comonsepsi.ro online felületen. A technikai ellenőrzés után lakossági szavazásra kerül sor szeptember 3. és 19. között, a díjban részesülő kezdeményezések megvalósítása pedig 2021. szeptember 20  – november 30 közötti időszakban várható.

 

A Com’ON Sepsi támogatója Sepsiszentgyörgy Polgármester Hivatala, a Román Kereskedelmi Bank (BCR), illetve lebonyolítója a Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület, a PONT Csoporttal partnerségben.

 

Sajtóközlemény, 2021. augusztus 9. Egyéb hírekAz összes hír
 • Lezárult a szavazás, kihirdettük a nyerteseket

  Lezárult a 2021-es Com’ON Sepsi program online szavazása szeptember 26-án, vasárnap éjfélkor. A közel ötven beérkező pályázat közül sepsiszentgyörgyiek szavazatai alapján összesen 34 kezdeményezés részesül pénzjutalomba.

 • Vasárnap éjfélkor zárul a szavazás

  A Com’ON Sepsi részvételi költségvetésen alapuló programra beérkezett közel 50 kezdeményezésre szeptember 26-a, vasárnap éjfélig lehet szavazni. Ha eddig még nem volt időd beleásni magad a kezdeményezések terveibe, íme három ok, hogy miért érdemes szavaznod:

 • Meghosszabbítottuk a szavazást

  Minden sikeresen megvalósított program mögött egy támogató közösség áll. A Com’ON Sepsi részvételi költségvetés elvét követő programjában olyan projektek nyerhetnek támogatást, amelyeket a sepsiszentgyörgyi lakosok szavaznak meg. A szavazás során fellépő technikai problémák egy részét sikerült kiküszöbölni, így a szervezők meghosszabbították a szavazás határidejét: a város lakói szeptember 26-án éjfélig adhatják le voksukat 10 kedvenc projektjükre.

Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
 • PONT Csoport
 • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
 • BCR
 • Friss FM
 • Sepsi Rádió
 • We Radio
Korábbi kiadások