Hírek
Kezdeményezések alakulása a járványhelyzetben

Az ifjúsági részvételi folyamat nyertes kezdeményezőinek nagy kihívással kellett szembenézniük az elmúlt időszakban: az augusztusban megtervezett közösségi akciók október-november folyamán új megvilágításban szolgálják eredeti céljukat.

Kezdeményezések alakulása a járványhelyzetben

A súlyosbodó járványügyi helyzetre való tekintettel valamint követve az aktuális rendelkezéseket, a Com’ON csapatok többsége eltérő formában szervezi meg eseményét: kevesebb személyes kontaktussal és fokozottan figyelve a résztvevők biztonságára.

Szabadtéri akciók a biztonság jegyében

Október folyamán egy beltéri, illetve öt szabadtéri akció zajlott a Com’ON keretében, melynek kezdeményezői az új szempontokat figyelembe véve kellett helyt álljanak a szervezésben: a maszk viselésére kérve a résztvevőket, figyelve a távolságtartásra, higiéniára, így fertőtlenítve például a foglalkozások során használt eszközöket is.

A Connect csapat Jesus Culture programsorozata keretében zajlott a sepsiszentgyörgyi Fapados kávézóban október 15-én Dénes Előd lelkipásztor előadása Négylevelű lóhere, avagy a szerencse címmel, ugyanakkor a Kuckó TEAM foglalkozására a Krisztus Király Plébánia udvarán került sor aznap, ahol a Játszó kuckó a kicsiknek esemény keretében a gyerekeknek önfeledt játékban lehetett része, izgalmas kalandok kíséretében.

Szépmezőn két környezetszépítő akcióra is sor került: október 10-én az Aktív fiatalok szervezésében a Lakókörnyezetünk a képmásunk, szépítsük együtt! c. kezdeményezés alkalmával több mint 60 virágládát helyeztek ki a helység tömbházaira és zöldövezetére. Ezt követően, október 23-án pedig a Szépmezői ifjak több mint 100 gyümölcsfát (alma, körte, szilva, cseresznye, meggy, barack) ültettek el az Ültess fát a gyerekedért akció keretében. Ugyanakkor több száz virághagymát is dugványozott a helyi csapat, így tavaszra sok-sok meglepetés tulipán és nárcisz felbukkanását várjuk Szépmezőn.

Az októberi események sorát zárva, 31-én szombaton reggel 8 órától a sepsiszentgyörgyi stadionban több mint húsz futó teljesítette a Com’ON and run Sepsi kihívását: 5 kilométer szünet nélküli szaladást, melyre a csapat már hetek óta rendszeres felkészülést, edzéseket is szervezett. A kedvezőtlen időjárás ellenére is egy rendkívül sikeres közösségi akciónak lehettünk tanúi a hétvégén. 

A Com’ON Sepsi események sorát nyitó learn2drum - Hop Díjmentes ütőhangszerképzés első két alkalmára még szabadtéren, a főtéri Kőszínpadnál került sor október első hétvégéjén, míg a harmadik órát már online követhettük a csapat Facebook oldalán, így érve el a digitális események soráig.

Foglalkozások és közösségszervezés online

Az informális csapatoknak jelentős energiát kellett fektetni a kezdeményezések digitális térbe való átalakításába, melyben nem csupán a szervezési készségek lettek próbára téve, de a motiváció, kitartás és rugalmasság egyaránt.

Az online térben sikerrel megvalósult kezdeményezések:

Október 23. - Szentgyörgyi anyák: Tápláljuk anyatejjel a gyermekeinket! bemutató és eszközök átadása a megyei kórház újszülött osztálya számára, a Zoom platform használatával;

Október 24. - Biokert: Bende Lajos előadása a microgreen növényekről Facebook élőben;

Október 27. - Éneklő Családok: Vedd ölbe, ringasd, énekelj! foglalkozás Erőss Judit vezetésével, melynek második kiadására november 14-én kerül sor, szintén csoporton belüli Facebook élő közvetítés formájában.

November folyamán újabb online és offline eseményekre, akciókra számíthatunk, melyeknek alakuló listáját, illetve naprakész információkat itt a weboldalon, valamint a program közösségi média oldalain (fb.com/comonsepsi, Instagram: @comonsepsi) lehet találni.

.

A Com’ON Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi folyamat második kiadását júliusban hirdette meg a Prospero Ifjúsági- és Kulturális Egyesület, Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának támogatásával, mely kreatív módszereket szorgalmaz a helyi problémák megoldására. A sepsiszentgyörgyön élő 14-35 éves korosztály ötletei egy közönségszavazáson kerültek megmérettetésre augusztus 27 - szeptember 15 között, melyet követően a 26 legnépszerűbb kezdeményezés támogatást nyert el 2020. október-november folyamán megvalósítandó akciójára. A program partnere a PONT Csoport

Egyéb hírekAz összes hír
 • Lezárult a szavazás, kihirdettük a nyerteseket

  Lezárult a 2021-es Com’ON Sepsi program online szavazása szeptember 26-án, vasárnap éjfélkor. A közel ötven beérkező pályázat közül sepsiszentgyörgyiek szavazatai alapján összesen 34 kezdeményezés részesül pénzjutalomba.

 • Vasárnap éjfélkor zárul a szavazás

  A Com’ON Sepsi részvételi költségvetésen alapuló programra beérkezett közel 50 kezdeményezésre szeptember 26-a, vasárnap éjfélig lehet szavazni. Ha eddig még nem volt időd beleásni magad a kezdeményezések terveibe, íme három ok, hogy miért érdemes szavaznod:

 • Meghosszabbítottuk a szavazást

  Minden sikeresen megvalósított program mögött egy támogató közösség áll. A Com’ON Sepsi részvételi költségvetés elvét követő programjában olyan projektek nyerhetnek támogatást, amelyeket a sepsiszentgyörgyi lakosok szavaznak meg. A szavazás során fellépő technikai problémák egy részét sikerült kiküszöbölni, így a szervezők meghosszabbították a szavazás határidejét: a város lakói szeptember 26-án éjfélig adhatják le voksukat 10 kedvenc projektjükre.

Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
 • PONT Csoport
 • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
 • BCR
 • Friss FM
 • Sepsi Rádió
 • We Radio
Korábbi kiadások