Hírek
 COM’ON Sepsiszentgyörgy: „tíz év távlatában az ilyen és hasonló kezdeményezések gyökeresen megváltoztatják Sepsiszentgyörgyöt”

Pénzügyekre oktató társasjáték-estek, közösségi faültetés, családos táncolás, kezdőknek szóló futóedzések – lezajlottak a Com’ON Sepsiszentgyörgyben nyertes kezdeményezések megvalósításai. Fiatalok informális csoportjai nyújtották be ezeket a kezdeményezéseket, így teret kaptak kreativitásuk kibontakozásához, a részvételi költségvetési folyamat elve alapján pedig azok a kezdeményezések kaptak támogatást a megvalósításhoz, amelyeket a sepsiszentgyörgyi közösség megszavazott.

 COM’ON Sepsiszentgyörgy: „tíz év távlatában az ilyen és hasonló kezdeményezések gyökeresen megváltoztatják Sepsiszentgyörgyöt”

A szeptember és november között zajló kezdeményezések összesen 22 helyszínen, mintegy 3000 embert mozgattak meg.  A folyamat koncepciója a ”Sepsiszentgyörgy Plusz” volt, így a kezdeményezések egy vagy több kategóriába illeszkedtek: Plusz Helyek - sepsiszentgyörgyi terek újragondolása; Plusz Témák - újszerű témák, ötletek és kezdeményezések köztudatba helyezése; Plusz Tapasztalat - a felnőtté válási folyamattal foglalkozó kezdeményezések; Plusz Sztorik - a város változatosságának, multikulturalitásának bemutatása egyéni történetek által; Plusz Kapcsolat - a távol és itthon levő sepsiszentgyörgyiek kapcsolatának erősítése, amitől jobb lesz hazajönni

„A fiatalok szerepvállalásának ösztönzése elsődleges feladataim közé tartozik, ugyanis a fiatalok jelentik Sepsiszentgyörgy jövőjét. Nagy örömmel tölt el, hogy a Com’ON Sepsiszentgyörgy program számos kezdeményezés megvalósulását támogatta, így a fiatalok közvetlen módon alakíthatták városunk életét. Az események sokféleségét tekintve megállapíthatjuk, hogy az élet minden területe foglalkoztatja Sepsiszentgyörgy fiatal, aktív lakosságát – ez városvezetőként bizakodásra ad okot. A jövőben is arra bátorítok mindenkit, hogy bátran ötleteljen, és dolgozzon azok megvalósításáért, az önkormányzat pedig ezután is nyitott partner lesz” – nyilatkozta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

„Bebizonyosodott, hogy nem igaz az az állítás, miszerint a fiatalokat nem érdekli saját környezetük és városuk, ahol élnek. Mi több, tenni akarnak azért, hogy mind nekik, mind a többi városlakónak jobb és élhetőbb legyen Sepsiszentgyörgy. Lenyűgözött minket a fiatalok csoportjai által javasolt kezdeményezések eredetisége, természetessége, és a fiatalok eltökéltsége és felelősségtudata az általuk javasolt és a város lakói által megszavazott kezdeményezések megvalósításában. Külön kiemelném azt a felelősségteljes pénzügyi tervezést is, amivel a közpénz hatékony felhasználása iránt viseltetett a fiatal generáció. Nem utolsó sorban elismerésem az önkormányzatnak, amely bátor folyamat mellett állt ki és támogatott, amely révén meggyőződésem, hogy ő maga is közelebb került a város lakóihoz. Egyes átfogó hatások most még talán nem érezhetők, de tíz év távlatában az ilyen és hasonló kezdeményezések gyökeresen megváltoztatják Sepsiszentgyörgyöt és egy teljesen élhető várossá teszik” – mondta Farkas András, a Com’ON Sepsiszentgyörgyöt lebonyolító PONT Csoport stratégiai igazgatója.

A kezdeményezések változatos életkorú, érdeklődésű embereket, közösségeket szólítottak meg. Számos családi eseményt találhatunk a kezdeményezések között: mondókázós piknikkel, közös tánccal, szépmezői családi nappal, retro piknikkel készültek a családok számára a kezdeményező csoportok. Gyermeknevelés témában szoptatási tanácsadást, egészen pici kori tornát, tévhiteket eloszlató beszélgetéseket szerveztek.

További közösségi kezdeményezések között ott találhatjuk a hajléktalan személyek számára hozott létre közösségi teret, négy héten át közösségi filmnézéseket szervezett az Életünk egy filmen, egy szépmezői zöldövezet pedig cserjékkel, virágokkal népesült be a környéken lakók keze alatt.

A Com'on and run kezdeményezés azokat szólította meg, akik eddig nem futottak rendszeresen, és egy több hetes edzés után, a program végére eljutottak az öt kilométeres távhoz. Körülbelül húsz "elsőfutónak" sikerült lefutnia élete első 5000 méterét.

Kulturális rendezvények között a CuccMucc Ifjúsági Művészeti Mozgóközpont alakuló eseményét – a központban szervezett ingyenes koncertet –,  sepsiszentgyörgyi régi és mai fotókból álló kiállítást, slam poetry estet szerveztek kezdeményező csapatok.

Óvodáskorú gyerekek mezítláb érezhetik a természetes anyagokat, színes mászófalon mászkálhatnak lábasokon zenélhetnek, önerősítő szavakon ugróiskolázhatnak szerte a városban és több oktatási intézményben egy sor nekik szóló kezdeményezésben. Az Erzsébet parkban szintén színes aszfaltjátékokat festettek fel kezdeményezők az arra járó gyerekek örömére.

Állatbarátoknak is kedveztek a kezdeményezők: a Kutyák az oviban! című kezdeményezés örökbefogadható kutyusokkal látogatta meg az Árvácska napközit, az Eccarvú csapat pedig egy napra a városba költöztette a lovardát.

Környezetvédő kezdeményezésekből sem volt hiány: a Kevesebb műanyagot Sepsiszentgyörgy! vászonszatyrok osztogatásával járult hozzá a nevében is fellelhető céljához, a The WoodView Movement pedig évzáró nagytakarítást szervezett a város környékének kedvelt kirándulóhelyein.

Aki személyes pénzügyekről, gazdaságról szeretett volna többet megtudni, megtehette akár a Szabadulj ki a mókuskerékből - Pénzügyi IQ előadásain, akár társasjátékos formában a Fogd a pénzed, és játssz! esteken, gazdasági-oktató játékokon keresztül.

*

A Com’ON Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi folyamatban a szavazás eredményeképpen 31 kezdeményezés nyert egyenként legfeljebb 2500 lejt a megvalósításhoz. A kezdeményezések szeptembertől november végéig valósultak meg, az eseményeket a comonsepsi.ro honlapon, illetve a facebook.com/comonsepsi Facebook-oldalon lehet követni. A nyertes kezdeményezések itt találhatók.

A Com’ON Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi folyamatba 14-35 éves fiatalok jelentkezését vártuk informális csapatokban, ezzel olyan fiatalokat is szerettünk volna megszólítani, akik nem feltétlenül tagjai valamilyen hivatalos szervezetnek, Célunk az volt, hogy teret adjunk a fiatalok kreativitásainak, ötleteinek, olyan kezdeményezéseknek, amelyek által közvetlenül részt vesznek a város életében, és a közösségeiket is bevonják.

A Com’On Sepsiszentgyörgy a részvételi költségvetés elveit követi, amely adott város lakosságát vonja be a párbeszédbe és döntési folyamatba arról, hogy hogyan lehet optimálisan elkölteni a városi költségvetés egy részét. A nyertes kezdeményezésekre szánt összeget Sepsiszentgyörgy önkormányzata különítette el a költségvetésből.

A fiatalok kezdeményezéseiről a lakosság szavazott, szavazatukkal azt fejezték ki, hogy melyik kezdeményezésekről szeretnék, hogy gyakorlatban is megvalósuljanak.

A felhívásra 62 kezdeményezés érkezett be 2019. március 4. és április 8 között, a technikai ellenőrzések után 57 kezdeményezés maradt versenyben. Szavazni Sepsiszentgyörgyön élő, tanuló, dolgozó, vagy innen származó személyek voksolhattak Facebook-fiókkal, egy személy legtöbb tíz kezdeményezésre.

A Com’ON Sepsiszentgyörgyöt a PONT Csoport bonyolítja le Sepsiszentgyörgy Önkormányzatával partnerségben.

 

Egyéb hírekAz összes hír
 • Gálával zárult a Com’ON Sepsi ötödik kiadása!

  Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja, a Com’ON Sepsi december 15-én a Com’ON gálával zárta idei, ötödik kiadását. És bizony volt oka az ünneplésnek: a szeptember 13. és december 10. között zajló megvalósítási időszak alatt 21 csapat összesen 25 nagyszerű kezdeményezést vitt véghez, megmozgatva több, mint ezer önkéntest. 

 • Változatos Com’ON Sepsi kezdeményezések novemberben és decemberben is!

  A szeptemberi és októberi hónapok során már közel húsz Com’ON Sepsi kezdeményezés került megvalósításra közösség, élettér, tudás, alkotás és életmód témakörökben, egy rendkívül változatos érdeklődésű és korosztályú közönséget megszólítva Sepsiszentgyörgyön. Szerencsére városunk lakói még novemberben és decemberben sem maradnak programok nélkül, hiszen a hátramaradt kezdeményezések december 10-ig kerülnek megrendezésre. Ezekben a hónapokban az Adventre való készülődés kap nagyobb hangsúlyt, a további események között pedig számíthatunk még különféle témákat feltáró ismeretterjesztő előadásokra és műhelyekre, környezetvédő megmozdulásokra, sporteseményekre illetve idősek számára szervezett programokra is.

 • Ne maradj le a Com’ON Sepsi októberben és novemberben megvalósuló kezdeményezéseiről!

  A közönségszavazás győzteseinek kihirdetése után, szeptember 13-ával elstartolt a Com’ON Sepsi kezdeményezéseinek megvalósítási időszaka. Az őszi hónapok során a nyertes csapatok által összesen 25 akció kerül megszervezésre, közösség, élettér, tudás, alkotás és életmód témakörökben. Ezek az események nyitottak és ingyenesek Sepsiszentgyörgy lakossága számára, így buzdítunk mindenkit, hogy vegyen részt minél több eseményen!

Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
 • Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület
 • PONT Csoport
 • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
 • BCR
 • Friss FM
 • Sepsi Rádió
 • We Radio