Hírek
Mozgás és közösségépítés: Minden korosztályhoz szólnak a kezdeményezések

A szeptember hónap lezárásaképp színes, mozgalmas és társasági programok valósulnak meg a sepsiszentgyörgyi kezdeményezők szervezésében. Az alábbi közleményben ezekről számolunk be.

Mozgás és közösségépítés: Minden korosztályhoz szólnak a kezdeményezések

Az eddigi innovatív kezdeményezések sikerei után, ismét számos izgalom várja az érdeklődőket, melyben most a mozgásé a főszerep, de akadnak programok minden korosztály számára.

 

Lezárult programok

A szeptember első felében zajló kilenc kezdeményezést követően, szeptember 17-én társasjátékestre került sor a Zamat kávéházban, a Priza csapat szervezésében. Az eseményen a fiatalok a stratégiai-, illetve a logikus gondolkodásukat, valamint kommunikációs készségeiket fejleszthették. Ugyancsak lezárult a Com’ON and Run kezdeményezés, melynek keretében a négyhetes edzéstervet 31-en sikeresen végigvitték, illetve 24-en teljesítették a 10 km távot a Visit Covasna Maraton keretében, szeptember 11-én. A szervezők büszkén nyilatkozták, hogy a 18-29-s korosztályban a dobogó mindhárom fokára a Com'ON & Run résztvevői álltak.

 

Soron következik

Szombaton, 24-én 10 órától a Sepsiszentgyörgyi Református Vártemplomban Dénes Katinka és az Ikések zenélni vágyó fiatalokkal töltik meg a teret, a Vár (a) zene keretében. A kezdeményezés ötletgazdái fontosnak találják a fiatalok zenei képességének felkarolását, és lehetőséget kívánnak teremteni arra, hogy a résztvevők sikeres zenészekkel beszélgessenek, közösen zenélhessenek, valamint egy vetélkedő keretén belül megmutassák zenei tudásukat a nagyközönségnek is. A közönség soraiba bárkit szeretettel várunk. A vetélkedőre 12-18 év közötti fiatalok jelentkezhetnek a szekelyroli01@gmail.com email címen vagy a 0757496385 telefonszámon, két dallal, amely lehet saját vagy feldolgozás.

Ugyancsak 24-én, szombaton a Kilyéni Ifjúsági csoport Szüreti mulatságot szervez, ahol a fiatalok megismerkedhetnek a hagyományokkal, szokásokkal, részt vehetnek székely ruhás felvonuláson, melyet követően sor kerül a szüreti bálra. Az eseményt hagyományos szekeres felvonulással indítják délben, majd a bál a csőszök nyitótáncát követően, 21:30-tól veszi kezdetét.

A Fiatalok az idősekért csoport szervezésében szeptember 26-30 között kerül sor a Kreativitás az élet alkonyán című kezdeményezésre, amely a Sepsiszentgyörgyön élő idős korosztályt szólítja meg. Az eseménysorozat a Zathureczky Berta idősek otthonában kerül megrendezésre, a bentlakó és nappali foglalkoztatóba járó szépkorú személyeknek, illetve nyitott mindenki számára aki úgy gondolja, hogy a művészetterápia helyet kaphat az élet ezen szakaszában is. Az 5 napig tartó nyílt hét során, naponta 10, valamint 11 órától  a csapat az origami művészetét, a festészetet és a zenét helyezi a középpontba, illetve díjazással zárja a kreatív hetet, amely szorosan kapcsolódik az Idősek Világnapjához.

 

Nyitott a jelentkezés

Szintén lehet még jelentkezni a szeptember 23-25. között megvalósuló Háromgenerációs tánckurzusra, melynek célja összehangolni a test és a lélek kapcsolatát, és fejleszteni olyan készségeket, mint kreativitás, testtudatosság. A program kicsiktől szülőkön keresztül nagyszülőkig mindenkit megszólít, aki elszánt az önismeret fejlesztésre, vagy célja a feszültség levezetése és a problémák feldolgozása.

A kurzusra Gothárd Veronika koreográfus és táncos vezetésével kerül sor, aki így nyilatkozik a kezdeményezésről: “szeretnénk találni egy felületet, egy energia sávot, ahol a gyerek, a szülő és a nagyszülő együtt táncol, mozog, viszonyul egymáshoz, erőszak nélkül, harmóniában, szabadon”. Ennek érdekében a kurzus első napján a különböző korosztályok képviselői külön-külön vehetnek részt a foglalkozásokban, ezzel is felkészítve őket a közös munkára. A képzés második napján pedig mindhárom csoport együtt vág neki a kalandnak. Jelentkezni szeptember 20-ig lehet a 0745581909 és 0747808078 telefonszámokon.

 

Kezdetét vette a jelentkezés a Babaúszásra is Bíró Eszternél, aki a Városi uszodába várja október 2-án, vasárnap 10 órától a legalább 3 hónapos és legtöbb 2 éves gyermekeket szüleikkel. A legkisebbek az októberben két alkalommal zajló program során megismerkedhetnek a vízzel, gyerekdalokat énekelhetnek és játszhatnak. A kezdeményezés számos előnye közé tartozik a kicsik mozgásfejlődésének elősegítése, a koordináció fejlesztése, valamint a szülő-gyerek kapcsolat elmélyítésére való lehetőség. A belépés ingyenes viszont előzetes jelentkezés szükséges e-mailben: eszterbiro989@gmail.com.

 

A kezdeményezések mindegyike széles korosztályt lefedve, kalandot és jókedvet ígér látogatóinak így szeptember végére. Arra bátorítunk mindenkit, hogy vegyen részt aktívan az eseményeken.

A Com’ON Sepsi ifjúsági részvételi program negyedik kiadása a Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület, valamint a Pont Csoport és Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának partnerségében kerül újra megszervezésre, további támogatója a Román Kereskedelmi Bank (BCR).

 

Sajtóközlemény, 2022. szeptember 19.

Egyéb hírekAz összes hír
 • Ne maradj le a Com’ON Sepsi októberben és novemberben megvalósuló kezdeményezéseiről!

  A közönségszavazás győzteseinek kihirdetése után, szeptember 13-ával elstartolt a Com’ON Sepsi kezdeményezéseinek megvalósítási időszaka. Az őszi hónapok során a nyertes csapatok által összesen 25 akció kerül megszervezésre, közösség, élettér, tudás, alkotás és életmód témakörökben. Ezek az események nyitottak és ingyenesek Sepsiszentgyörgy lakossága számára, így buzdítunk mindenkit, hogy vegyen részt minél több eseményen!

 • Lezárult a közönségszavazás: több, mint kétezren szavaztak!

  A Com’ON Sepsi szeptember 12-ével záruló szavazása során Sepsiszentgyörgy lakói 47 kezdeményezés közül választották ki azt a 25-öt, amelyek támogatásban részesülhetnek. A helyi lakosok magas részvételi arányban vettek részt a szavazáson, közel kétezer kétszáz személy szavazott, összesen több, mint hétezer szavazatot leadva.

 • Kezdetét vette a Com’ON Sepsi közönségszavazása

  A Com’ON Sepsi idei kiadásában Sepsiszentgyörgy lakói 32 csapat 47 kezdeményezése közül egy szavazás során választhatják ki, hogy melyek valósulhassanak meg az őszi időszakban. A beküldött ötletekre szeptember 12-ig lehet szavazni, és a legtöbb szavazatot kapó, legkevesebb 25 kezdeményezés részesül támogatásban, hogy aztán a szeptember 13. és december 10. közötti periódusban megvalósulhasson.

Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
 • Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület
 • PONT Csoport
 • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
 • BCR
 • Friss FM
 • Sepsi Rádió
 • We Radio