Hírek
Önellátástól az önvédelemig: Tudatos életre serkentenek a Com’ON Sepsi kezdeményezői

A negyedik kiadás sok innovatív kezdeményezést és újszerű ötletet támogat. A következő két hétben - szeptember első felében - zajló akciókról az alábbi közleményben adunk tudósítást.

Önellátástól az önvédelemig: Tudatos életre serkentenek a Com’ON Sepsi kezdeményezői

Izgalmas akcióval vette kezdetét a Com’ON Sepsi megvalósítási szakasza. Az első kezdeményezés az Urban Gardening csapatnak köszönhetően jött létre, és folyamata még tart, melynek során két oktatási intézménybe helyeztek el magaságyást zöldség, fűszer- és gyógynövények termesztésére. A két prototípus a Nicolae Colan iskola, valamint a Gulliver Napköziotthon és 5-ös óvoda kertjében lesz megtekinthető. A kezdeményezők kiemelten fontosnak tartják az öko tudatosságot és hogy a városi gyerekek is elsajátíthassák a kertészeti alapismereteket, illetve az egészséges életmód alapjait.

Zsurzsa Viola, az Urban Gardening csapat tagja így nyilatkozott: “A kezdeményezés ötletét nagyon jól fogadták a helyi pedagógusok. Miután elkészültek a magaságyások, ők veszik majd gondozásba a gyerekekkel, illetve ültetnek ősszel, majd tavasszal magokat és palántákat” - hozzátéve, hogy a szakmai pontossággal kivitelezett, minta ágyások elkészültével a csapat egy útmutatót is közzé tesz a lépésekkel, így könnyítve meg azon sepsiszentgyörgyiek munkáját, akik hasonló megoldásban gondolkodnak.

Com’ON kezdeményezések a hétvégén

Szeptember 3-án 10 órától klasszikus zenei koncertre kerül sor a Vártemplom nagy gyülekezeti termében a legkisebbek számára, a Classics for Babies szervezésében. A formabontó komolyzenei koncert közösségformáló találkozási lehetőséget kíván adni kisgyermekes családoknak, és lehetőséget minőségi időtöltésre, kikapcsolódásra.

Ugyancsak szeptember 3-án, 11 órától az Erzsébet parkban Mondókákkal fűszerezett családi piknikre kerül sor a MondókaMóka szervezésében. Az eseményen a jelenlevők belekóstolhatnak a közös mondókázás örömeibe, kipróbálva különböző kis- és nagymozgást fejlesztő játékokat.

A Biker Kids szervezésében újra megvalósul a nagy népszerűségnek örvendő kerékpárverseny, melynek találkozójára a Sepsi Ipari Park parkolójában kerül sor szeptember 4-én, vasárnap 14:00 órától. Rossz idő esetén az eseményre következő hétvégén kerül sor.

További kezdeményezések szeptember első felében

Az Énekelni jó - Ringatós és Csicsergős nyílt napra szeptember 10-én 10:15 és 14:30 óra között a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán kerül sor. A résztvevők népi hagyományainkból ránk maradt gyermekjátékokat és dalokat tanulhatnak, megtapasztalhatják a közös éneklés örömét.

A Priza Keresztény Ifjúsági Közösség szervezésében két eseményre is sor kerül: egy Sportnapra szeptember 10-én 16:00 órától a Nicolae Colan iskolában, valamint a Prizaevents társasjáték estre szeptember 24-én 19:00 órától a Zamat kávézóban. A sporttevékenység szervezésével a csapat lehetőséget szeretne biztosítani egy fiatalos keresztény közegben való az ismerkedésre. A társasjáték est célja pedig fejleszteni a logikus, stratégiai gondolkodást, és a kommunikációs készségeket.

A Passz szervezésében egy Silence Party lesz megrendezve szeptember 10-én 19 órától az Erzsébet parkban, ahol fejhallgatón keresztül játsszák majd a zenét, és egyszerre többféle zene közül választhatnak majd a résztvevők. A buli a katolikus templom melletti kör részben lesz, ahol DJ Sound Noise garantálja a jó hangulatot.

A Com’ON and Run négyhetes edzéstervének követői szeptember 11-én teljesítik a 10 km távot a Visit Covasna Maraton keretében. Összesen 35-en kezdték el a programot, ebből 26 személy be is nevezett a versenyre.

A Slowlight csapata szervezésében a Védd magad! – Önvédelmi technikák című kezdeményezés kerül megvalósításra szeptember 11 és 15 között, az Erzsébet Parkban. A kezdeményezők úgy vélik, hogy az önvédelmi alapok elsajátítása elengedhetetlen a mai urbanizált társadalmunkban. Az egyének biztonsága az egyik alapvető tényező egy közösség jólétéhez. Ők ebben segítenek Sepsiszentgyörgy polgárainak, megtanítva őket arra hogyan védhetik meg magukat az utcán történő támadásokkal szemben. A többnapos önvédelmi kurzus mindenki számára nyitott.

 

A Com’ON Sepsi ifjúsági részvételi program negyedik kiadása a Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület, valamint a Pont Csoport és Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának partnerségében kerül újra megszervezésre, további támogatója a Román Kereskedelmi Bank (BCR).

Sajtóközlemény, 2022. szeptember 2.

Egyéb hírekAz összes hír
 • Gálával zárult a Com’ON Sepsi ötödik kiadása!

  Sepsiszentgyörgy ifjúsági részvételi programja, a Com’ON Sepsi december 15-én a Com’ON gálával zárta idei, ötödik kiadását. És bizony volt oka az ünneplésnek: a szeptember 13. és december 10. között zajló megvalósítási időszak alatt 21 csapat összesen 25 nagyszerű kezdeményezést vitt véghez, megmozgatva több, mint ezer önkéntest. 

 • Változatos Com’ON Sepsi kezdeményezések novemberben és decemberben is!

  A szeptemberi és októberi hónapok során már közel húsz Com’ON Sepsi kezdeményezés került megvalósításra közösség, élettér, tudás, alkotás és életmód témakörökben, egy rendkívül változatos érdeklődésű és korosztályú közönséget megszólítva Sepsiszentgyörgyön. Szerencsére városunk lakói még novemberben és decemberben sem maradnak programok nélkül, hiszen a hátramaradt kezdeményezések december 10-ig kerülnek megrendezésre. Ezekben a hónapokban az Adventre való készülődés kap nagyobb hangsúlyt, a további események között pedig számíthatunk még különféle témákat feltáró ismeretterjesztő előadásokra és műhelyekre, környezetvédő megmozdulásokra, sporteseményekre illetve idősek számára szervezett programokra is.

 • Ne maradj le a Com’ON Sepsi októberben és novemberben megvalósuló kezdeményezéseiről!

  A közönségszavazás győzteseinek kihirdetése után, szeptember 13-ával elstartolt a Com’ON Sepsi kezdeményezéseinek megvalósítási időszaka. Az őszi hónapok során a nyertes csapatok által összesen 25 akció kerül megszervezésre, közösség, élettér, tudás, alkotás és életmód témakörökben. Ezek az események nyitottak és ingyenesek Sepsiszentgyörgy lakossága számára, így buzdítunk mindenkit, hogy vegyen részt minél több eseményen!

Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
 • Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület
 • PONT Csoport
 • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
 • BCR
 • Friss FM
 • Sepsi Rádió
 • We Radio