Hírek
Önellátástól az önvédelemig: Tudatos életre serkentenek a Com’ON Sepsi kezdeményezői

A negyedik kiadás sok innovatív kezdeményezést és újszerű ötletet támogat. A következő két hétben - szeptember első felében - zajló akciókról az alábbi közleményben adunk tudósítást.

Önellátástól az önvédelemig: Tudatos életre serkentenek a Com’ON Sepsi kezdeményezői

Izgalmas akcióval vette kezdetét a Com’ON Sepsi megvalósítási szakasza. Az első kezdeményezés az Urban Gardening csapatnak köszönhetően jött létre, és folyamata még tart, melynek során két oktatási intézménybe helyeztek el magaságyást zöldség, fűszer- és gyógynövények termesztésére. A két prototípus a Nicolae Colan iskola, valamint a Gulliver Napköziotthon és 5-ös óvoda kertjében lesz megtekinthető. A kezdeményezők kiemelten fontosnak tartják az öko tudatosságot és hogy a városi gyerekek is elsajátíthassák a kertészeti alapismereteket, illetve az egészséges életmód alapjait.

Zsurzsa Viola, az Urban Gardening csapat tagja így nyilatkozott: “A kezdeményezés ötletét nagyon jól fogadták a helyi pedagógusok. Miután elkészültek a magaságyások, ők veszik majd gondozásba a gyerekekkel, illetve ültetnek ősszel, majd tavasszal magokat és palántákat” - hozzátéve, hogy a szakmai pontossággal kivitelezett, minta ágyások elkészültével a csapat egy útmutatót is közzé tesz a lépésekkel, így könnyítve meg azon sepsiszentgyörgyiek munkáját, akik hasonló megoldásban gondolkodnak.

Com’ON kezdeményezések a hétvégén

Szeptember 3-án 10 órától klasszikus zenei koncertre kerül sor a Vártemplom nagy gyülekezeti termében a legkisebbek számára, a Classics for Babies szervezésében. A formabontó komolyzenei koncert közösségformáló találkozási lehetőséget kíván adni kisgyermekes családoknak, és lehetőséget minőségi időtöltésre, kikapcsolódásra.

Ugyancsak szeptember 3-án, 11 órától az Erzsébet parkban Mondókákkal fűszerezett családi piknikre kerül sor a MondókaMóka szervezésében. Az eseményen a jelenlevők belekóstolhatnak a közös mondókázás örömeibe, kipróbálva különböző kis- és nagymozgást fejlesztő játékokat.

A Biker Kids szervezésében újra megvalósul a nagy népszerűségnek örvendő kerékpárverseny, melynek találkozójára a Sepsi Ipari Park parkolójában kerül sor szeptember 4-én, vasárnap 14:00 órától. Rossz idő esetén az eseményre következő hétvégén kerül sor.

További kezdeményezések szeptember első felében

Az Énekelni jó - Ringatós és Csicsergős nyílt napra szeptember 10-én 10:15 és 14:30 óra között a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán kerül sor. A résztvevők népi hagyományainkból ránk maradt gyermekjátékokat és dalokat tanulhatnak, megtapasztalhatják a közös éneklés örömét.

A Priza Keresztény Ifjúsági Közösség szervezésében két eseményre is sor kerül: egy Sportnapra szeptember 10-én 16:00 órától a Nicolae Colan iskolában, valamint a Prizaevents társasjáték estre szeptember 24-én 19:00 órától a Zamat kávézóban. A sporttevékenység szervezésével a csapat lehetőséget szeretne biztosítani egy fiatalos keresztény közegben való az ismerkedésre. A társasjáték est célja pedig fejleszteni a logikus, stratégiai gondolkodást, és a kommunikációs készségeket.

A Passz szervezésében egy Silence Party lesz megrendezve szeptember 10-én 19 órától az Erzsébet parkban, ahol fejhallgatón keresztül játsszák majd a zenét, és egyszerre többféle zene közül választhatnak majd a résztvevők. A buli a katolikus templom melletti kör részben lesz, ahol DJ Sound Noise garantálja a jó hangulatot.

A Com’ON and Run négyhetes edzéstervének követői szeptember 11-én teljesítik a 10 km távot a Visit Covasna Maraton keretében. Összesen 35-en kezdték el a programot, ebből 26 személy be is nevezett a versenyre.

A Slowlight csapata szervezésében a Védd magad! – Önvédelmi technikák című kezdeményezés kerül megvalósításra szeptember 11 és 15 között, az Erzsébet Parkban. A kezdeményezők úgy vélik, hogy az önvédelmi alapok elsajátítása elengedhetetlen a mai urbanizált társadalmunkban. Az egyének biztonsága az egyik alapvető tényező egy közösség jólétéhez. Ők ebben segítenek Sepsiszentgyörgy polgárainak, megtanítva őket arra hogyan védhetik meg magukat az utcán történő támadásokkal szemben. A többnapos önvédelmi kurzus mindenki számára nyitott.

 

A Com’ON Sepsi ifjúsági részvételi program negyedik kiadása a Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület, valamint a Pont Csoport és Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának partnerségében kerül újra megszervezésre, további támogatója a Román Kereskedelmi Bank (BCR).

Sajtóközlemény, 2022. szeptember 2.

Egyéb hírekAz összes hír
 • Csatlakozz a Com’ON Sepsi facilitátor csapatához!

  Jó hírünk van! Hamarosan indul a Com’ON Sepsi újabb kiadása! 

  Amennyiben érdekel a közösségi munka, és szeretnél segíteni a fiataloknak, hogy ötleteiket és kezdeményezéseiket kidolgozzák, megvalósítsák, akkor ez a neked való feladat!

 • Novemberi események összegzője. Hamarosan zárul a program

  November utolsó hétvégéjével sor kerül a Com’ON keretében szervezett fennmaradó eseményekre, amelyek megvalósításával le is zárul a program negyedik kiadása. November első felében három program valósult meg, a november 25-26-án pedig újabb négy kezdeményezésen vehetnek részt az érdeklődők.

 • Kezdeményezések október első felében

  Szeptemberben több mint 15 kezdeményezés valósult meg, amelynek nagy része közösségépítő és mulattató, másik része pedig mozgásra késztető, fejlesztő jellegű volt. Azok a személyek, akik részt vettek bármely eseményen, életre szóló élményt szerezhettek, azonban akiknek még nem volt alkalma betekinteni a programokba, azoknak ajánljuk a soron következő események színes skáláját.

Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
 • Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület
 • PONT Csoport
 • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
 • BCR
 • Friss FM
 • Sepsi Rádió
 • We Radio