10 éves a Mondókázó (szülinapi mondókázás és piknik)
MondókaMóka
A kezdeményezés javasolt lezajlásának helyszíne (fizikai helyszín vagy az ,,online” megjegyzéssel, ebben az esetben a platform, vagy az online megoldás részletezése)
Erzsébet Park, Sepsiszentgyörgy
A kezdeményezés rövid, magyar nyelvű leírása
Kezdeményezésünkkel a babával való közös minőségi idő eltöltésére szeretnénk felhívni a fiatal anyukák, apukák figyelmét, és ennek egyik kiváló módja, már újszülött kortól, a közös mondókázás. A kisbaba életében az érzékelés: látás, hallás, ízlelés, szaglás, tapintás örömei jelentik az információszerzési utat a világ dolgairól, ennek egy átfogó formája a közös mondókázás. Mondókázással fejlődik a gyermek képzelőereje, ismerkedik a környező világgal, a természettel, az évszakokkal, az állatokkal, de legfőképpen anyanyelvével, gyarapodik a szókincse, elsajátítja a magyar nyelv dallamát, ritmusát. Értékmegőrző, hagyományőrző. A folyamatos test- és szemkontaktussal kiváló alkalom az anya-gyerek, apa-gyerek kapcsolat mélyítésére is. A versikéket simogatás, csiklandozás, ringatás kíséri, a felnőtt a gyermek játszótársa lesz, ezek pedig erősítik és még meghittebbé varázsolják az érzelmi kapcsolatukat. Szórakoztató időtöltés, közös élmény, melyre a gyermek felnőtt korában is emlékezni fog (és remélhetőleg ő is majd továbbadja a következő generációnak).
Milyen konkrét tevekénységeket szeretnétek megvalósítani a kezdeményezés során?
A parkban megszervezett közös piknikkel hívnánk fel a sepsiszentgyörgyi babák családjainak figyelmét a mondókázás fontosságára. Az alkalmon részt vennének a mondókázóba jelenleg is járó babák és anyukáik, nyitott lenne a többi szülő és babája számára, hogy bekapcsolódhassanak, ugyanakkor megszólítanánk a "régi mondókázókat", hogy részt vegyenek egy találkozás, egy közös ünneplés és kötetlen beszélgetés erejéig. Mondókázással kezdenénk, ezt folytatnánk szabad játékkal és a piknikkel, amelynek során beszélgetésre, információátadásra kerülne sor a mondókázás jótékony hatásairól és a heti tevékenységünkről, ugyanakkor felidéznénk az elmúlt 10 év közös pillanatait.
Hogyan járul hozzá a kedzeményezés a sepsiszentgyörgyi közösség életének a javításához?
Hogyan kívánjátok népszerűsíteni kezdeményezéseteket?
Elsősorban Facebook eseménnyel a "külső" érdeklődők számára, Facebook bejegyzéssel a jelenlegi mondókázó anyukák, apukák számára, illetve a "régi mondókázók" írásos meghívásával, akár plakáttal.
Milyen elvárásaitok, reményeitek vannak? A kezdeményezésnek milyen utóélete lehet? Folytatódik a jövőben?
Szükségetek van informális csoportotok kiegészítésére új tagokkal a kezdeményezés végrehajtásának céljából?
Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
  • Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület
  • PONT Csoport
  • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
  • BCR
  • Friss FM
  • Sepsi Rádió
  • We Radio