Mi a csoda az a mondóka? és Mi a csoda az a szoptatás? füzetek
MondókaMóka
A kezdeményezés javasolt lezajlásának helyszíne (fizikai helyszín vagy az ,,online” megjegyzéssel, ebben az esetben a platform, vagy az online megoldás részletezése)
Erzsébet Park, Sepsiszentgyörgy + megyei kórház újszülőtt osztálya
A kezdeményezés rövid, magyar nyelvű leírása
Az elmúlt, megszorításokkal teli években a Com'on Sepsiszentgyörgy pályázási lehetőségeinkben a személyes találkozásról áttevődött a hangsúly az kisbabás anyukák otthoni támogatására, és így született 2 különböző pályázat kapcsán 2 füzet. Az egyik a babával való közös mondókázás jótékony hatásaira hivatott felhívni a szülők figyelmét: szülő-gyerek kapcsolat, kötődés erősítése, a baba érzelmi intelligenciájának fejlődése, a beszédindítás, anyanyelvi fejlődés alapja, hagyományőrzés, zenei érzék, ritmus fejlődése, saját testének érzékelése is fejlődik, a térbeli tájékozódása, kis- és nagymozgásai is. A világról alkotott képe is fejlődik, illetve közösségben mondókázva hasonló korú babákkal, gyerekekkel a társas kapcsolatok alakulása is jelentős. A másik füzet az anyatejes táplálás, a szoptatás előnyeiről szólt, várandósoknak, frissen szült anyukáknak, nehézségekkel küszködő babák anyukáinak: szoptatásra való felkészülés, nehézségek, pozíciók, hozzátáplálás, szoptatásbarát megoldások, stb... Kezdeményezésünkkel az előző két pályázat tapasztalataiból és visszajelzéseiből kiindulva szeretnénk ezt a két füzetet újranyomtatni. A Mi a csoda az a mondóka? c. füzet kiosztására egy nyilvános eseményen kerülne sor Sepsiszentgyörgyön, ahol a jelenlevők ingyen megkaphatják a füzetet. A Mi a csoda az a szoptatás? c. füzetek zömét a Fogolyán Kristóf Megyei Kórház Újszülőttosztályára vinnénk, ahogy előző alkalommal is, ahol a frissen szült anyukáknak nyújthat segítséget a szoptatás terén.
Milyen konkrét tevekénységeket szeretnétek megvalósítani a kezdeményezés során?
A kezdeményezésünk célja a fenti két füzet újranyomtatása, és ezek kiosztása a megfelelő helyeken. A "Mi a csoda az a mondóka?" c. füzetet terveink szerint egy szeptemberi nyílvános eseményen osztanánk, ahol minden érdeklődő család ingyen hozzájuthatna, illetve a "Mi a csoda az a szoptatás?" c. füzet nagy részét pedig a megyei kórház újszülőttosztályára vinnénk fel ezzel is támogatva, hasznos információkkal, kapaszkodókkal ellátva a frissen szült anyukákat.
Hogyan járul hozzá a kedzeményezés a sepsiszentgyörgyi közösség életének a javításához?
Hogyan kívánjátok népszerűsíteni kezdeményezéseteket?
A mondókás füzet kiosztására nyilvános Facebook eseményt készítenénk, amelyet több helyi babás-mamás, anyukás csoportban megosztanánk, illetve saját, zártabb csoportban is közzétennénk. Előző alkalommal is sikeresnek bizonyult a családok ilyen módon való megszólítása. De akár összeköthetnénk egy másik kezdeményezésünkkel, a Szülinapi mondókázás piknikkel NEVE??? eseménnyel, ez további egyeztetés tárgya. A szoptatásra bíztató füzetet pedig az újszülöttosztály vezetőségével egyeztetve juttatnánk el hozzájuk, akár előző alkalommal. Az erről való előzetes beszélgetés megtörtént, együttműködésük jeleként javaslatokkal, meglátásokkal is fognak segíteni minket a füzet újranyomtatása előtt.
Milyen elvárásaitok, reményeitek vannak? A kezdeményezésnek milyen utóélete lehet? Folytatódik a jövőben?
Szükségetek van informális csoportotok kiegészítésére új tagokkal a kezdeményezés végrehajtásának céljából?
Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
  • Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület
  • PONT Csoport
  • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
  • BCR
  • Friss FM
  • Sepsi Rádió
  • We Radio