Idősek világnapja -Kilyén
Kilyén csapata
A kezdeményezés javasolt lezajlásának helyszíne (fizikai helyszín vagy az ,,online” megjegyzéssel, ebben az esetben a platform, vagy az online megoldás részletezése)
Kilyéni óvoda és iskola
A kezdeményezés rövid, magyar nyelvű leírása
"Egy idősebb ember barátsága segít a fiatalnak, hogy ne szűkítse életét a jelenre, és ne feledje, hogy nem minden az ő képességein múlik. Az idősebbek számára pedig egy fiatal jelenléte reményt ad arra, hogy amit megéltek, nem vész el, és álmaik megvalósulnak." (Lk 1,51–55) Az idősek világnapja alkalmából tevékenységet szervezünk kilyéni óvodás, és kisiskolás gyerekeknek, és a faluban élő nagyszülőknek, idős embereknek. A legértékesebb módja az ünneplésnek az együtt töltött idő, ezért a nap folyamán az idősek mesélhetnek gyermekkorukról, elhozva megmaradt játékaikat, fotókat, a gyerekeket varrni, barkácsolni taníthatják. Az idősebb generáció számára nehézséget okoznak az okostelefonok- és kütyük. Ez jó alkalom arra, hogy az iskolás gyerekek tanítsák meg ezek használatát. Célunk, hogy jó hangulatban legyen együtt fiatal, és idős, hogy megéljék az együttlét örömét.
Milyen konkrét tevekénységeket szeretnétek megvalósítani a kezdeményezés során?
-Okos eszközök használata: Megtanítják az iskolás gyerekek hogyan kell felhívni távol élő rokonaikat a különféle kommunikációs alkalmazásokon. Fényképek készítését, közösségi oldalak használatát tanulhatják meg. -Fényképek: A nagyszülők elhozhatják a gyerekkorban készült fotókat, megmaradt játékaikat. A gyerekek megnézhetik a ruházatot, a régi játékokat, ezáltal egy reális képet kapnak a nagyszülők gyermekkoráról. -Barkácsolás: Kicsik, és nagyok együtt barkácsolhatnak -A nap folyamán mondókázásra, és közös éneklésre is sor kerül. Felelevenítjük a régi és új gyerekdalokat. -Előzetesen felkérjük az időseket készülhetnek versmondással, és mesemondással. -Mozi élmény: Az időseknek néha nehezebb kimozdulni otthonról, ezért biztosan örömüket lelnék abban, ha együtt néznénk egy filmet, ezért a nap végén filmvetítést tervezünk.
Hogyan járul hozzá a kedzeményezés a sepsiszentgyörgyi közösség életének a javításához?
Hogyan kívánjátok népszerűsíteni kezdeményezéseteket?
A faluközösség facebook oldalán, plakáton, szórólapokon
Milyen elvárásaitok, reményeitek vannak? A kezdeményezésnek milyen utóélete lehet? Folytatódik a jövőben?
Szükségetek van informális csoportotok kiegészítésére új tagokkal a kezdeményezés végrehajtásának céljából?
Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
  • Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület
  • PONT Csoport
  • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
  • BCR
  • Friss FM
  • Sepsi Rádió
  • We Radio