Mi a CSODA az a mondóka?
MondókaMóka
A kezdeményezés javasolt lezajlásának helyszíne (fizikai helyszín vagy az ,,online” megjegyzéssel, ebben az esetben a platform, vagy az online megoldás részletezése)
Sepsiszentgyörgy, Erzsébet park - a füzetek kiosztása, Megyei Kórház újszülött osztálya, egyházak
A kezdeményezés rövid, magyar nyelvű leírása
Kezdeményezésünk célja népszerűsíteni azt a tényt, hogy az együtt-mondókázás már újszülött kortól egyik kiváló módja a picivel való kapcsolatteremtésnek. Ennek jótékony hatásairól szeretnénk tájékoztatni a kisgyermeket nevelő szülőket. Mivel előreláthatólag sajnos újra megnehezítheti a személyes találkozásokat a jelenlegi helyzet, illetve nagyon jó visszajelzések voltak a tavalyi mondókás kiadványunk kiosztása után, ezért újra ebben a kiadványban fogjuk népszerűsíteni a közös mondókázás előnyeit, jótékony hatásait úgy a baba fejlődésére, mint a szülő-gyerek kapcsolatra nézve. A tavalyi füzetecskét készülünk kiegészíteni: az általános, átfogó leírást követően a füzetecske a mondókák különböző típusait, fajtáit tartalmazza, és ezen belül is konkrét példákkal is segítjük a szülőket eligazodni a mondókák sűrű erdejében. Előző évi tapasztalatunk, hogy több füzetecskére is lett volna ígény, ezt a hiányérzetet szeretnénk most orvosolni még több példány kinyomtatásával és kiosztásával.
Milyen konkrét tevekénységeket szeretnétek megvalósítani a kezdeményezés során?
A tavaly elkészült füzetecskét szeretnénk kiegészíteni, újra kinyomtatni még több példányban, amely magába foglalja a mondókázás legfontosabb ismérveit, néhány példával is fűszerezve ezeket. Ezt a füzetet személyesen lehet majd átvenni egy előre meghirdetett időintervallumban a központi parkban, esetleg, ha a járvány miatti korlátozások megengedik, az újszülöttosztályra is szeretnénk eljuttatni belőle, hiszen a friss anyukáknak lehetne ez igazán a legnagyobb segítség, illetve az egyházakon keresztül is szeretnénk eljuttatni a friss szülőkhöz.
Hogyan járul hozzá a kedzeményezés a sepsiszentgyörgyi közösség életének a javításához?
A sepsiszentgyörgyi családok életszínvonalát célja emelni ennek a kezdeményezésnek. Ugyanakkor, amennyiben az érzékenyítés jellege eléri célját és sikerül bevonzani újabb anyukákat, apukákat a heti közös mondókázásainkba, akkor ők IS megtapasztalhatják a közösség megtartó erejét, hiszen most azon babák kezdenének mondókázni, akinek életük első évében a vírus miatti korlátozások miatt kevés lehetőségük volt a velük egykorúakkal szocializálódni, illetve az anyukák is kevésbé tapasztalhatták meg a többi, hasonló problémákkal küszködő anyuka támogatását.
Hogyan kívánjátok népszerűsíteni kezdeményezéseteket?
A mondókás füzet átadási-átvevési lehetőségeit internetes fórumon hirdetjük majd, ahogyan tavaly is, illetve az Újszülött Osztály és az egyházak előljáróival egyeztetve juttatjuk majd el azokat a családokhoz.
Milyen elvárásaitok, reményeitek vannak? A kezdeményezésnek milyen utóélete lehet? Folytatódik a jövőben?
A mondókázás jótékony hatásairól szóló füzetecskénk által még inkább tudatosul és megerősődik a szülőkben a babával eltöltött minőségi idő fontossága és ez által megpróbálnak nagyobb figyelmet szentelni a közös élményeknek. A mondókák otthoni közös gyakorlása lenne a kiadvány legnagyobb hozadéka, ugyanakkor, amennyiben a járvány miatti korlátozások megengedik a találkozásokat, ezek a szülők magabiztosabban csatlakoznak majd a városban működő mondókázó foglalkozásokhoz.
Szükségetek van informális csoportotok kiegészítésére új tagokkal a kezdeményezés végrehajtásának céljából?
Nem
A kezdeményezés anélkül, hogy elveszítené az ötletet önmagában adaptálható a különböző COVID-19-es megszorításokra?
Amennyiben tilos lenne az átadáskor akár maszkban kint találkozni a parkban, ahogy a tavaly volt, akkor egyéni egyeztetésekkel, egyéni találkozásokkal oldanánk meg a kiosztást.
Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
  • PONT Csoport
  • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
  • BCR
  • Friss FM
  • Sepsi Rádió
  • We Radio
Korábbi kiadások