Kreativitás az élet alkonyán
Fiatalok az Idősekért
A kezdeményezés javasolt lezajlásának helyszíne (fizikai helyszín vagy az ,,online” megjegyzéssel, ebben az esetben a platform, vagy az online megoldás részletezése)
Sepsiszentgyörgy, Zathureczky Berta Központ
A kezdeményezés rövid, magyar nyelvű leírása
“Az öregség valójában nem az élet vége, hanem a koronája.” Fiatalként belegondolva az imént említett idézet mögöttes mondanivalójába kijelenthetjük, hogy nagyon fontos időskorban is aktívnak maradni nem csupán fizikai, hanem szellemi szempontból is. A képzőművészet, többek között a festészet és a zene gyakorlása és művelése meghatározó jelleggel bír időskorban, elsősorban az alkotás öröméért, illetve a művészet gyógyító hatása miatt. A művészetterápia céljai közé tartozik az egyén lehetőségeinek feltérképezése, a harmónia megteremtése, a kapcsolatteremtés és a gyógyítás. Csapatunk ezt a fajta gyógyítást, gyógyulást szeretné elérni néhány sepsiszentgyörgyi idős személy körében, összekapcsolva az aktív időskorral. A rendezvénysorozat alatt szeretnénk gyakorolni a festészetet, az origamit, valamint a zenét, amelyek művelése felettébb fontos városunk szépkorú tagjai számára. Az eseménysorozatot kiállítással és ünnepséggel zárnánk egy nyílt nap keretén belül az Idősek Világnapja közeledtével.
Milyen konkrét tevekénységeket szeretnétek megvalósítani a kezdeményezés során?
A kezdeményezésünk egy egyhetes rendezvénysorozat lenne, amelyet a sepsiszentgyörgyi Zathureczky Berta Központban valósítanánk meg az intézmény bentlakói, illetve nappali foglalkoztatóba járó idős személyei számára. A programsorozat keretén belül a művészetterápiára szeretnénk kitérni, konkrétabban a festészet, az origami és a zene gyakorlására a szépkorú személyek körében. Az elékszített alkotásokat egy nyílt napon lenne lehetőség megtekinteni, kiállítás formájában, az eseménysorozat utolsó napján ünnepi együttléttel zárnánk a tevékenységet. A kezdeményezés szorosan összekapcsolódna az Október 1-ei Idősek Világnapjával.
Hogyan járul hozzá a kedzeményezés a sepsiszentgyörgyi közösség életének a javításához?
Hogyan kívánjátok népszerűsíteni kezdeményezéseteket?
Kezdeményezésünket elsősorban az online térben szeretnénk népszerűsíteni, a közösségi hálón való eseménymegosztások mellett plakátot készítenénk a pályázatról, illetve újságcikkekben igyekeznénk felhívni a nagyközöngés figyelmét a programról.
Milyen elvárásaitok, reményeitek vannak? A kezdeményezésnek milyen utóélete lehet? Folytatódik a jövőben?
Szükségetek van informális csoportotok kiegészítésére új tagokkal a kezdeményezés végrehajtásának céljából?
Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
  • Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület
  • PONT Csoport
  • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
  • BCR
  • Friss FM
  • Sepsi Rádió
  • We Radio
Korábbi kiadások