Artwise: New Dimensions
Dimensions
A kezdeményezés javasolt lezajlásának helyszíne (fizikai helyszín vagy az ,,online” megjegyzéssel, ebben az esetben a platform, vagy az online megoldás részletezése)
Park Vendéglő, Isabella Boutique Hotel és online közvetítés az Artwise Facebook oldalán, helyi médiaorgánumok felületein.
A kezdeményezés rövid, magyar nyelvű leírása
Célunk látható felületet biztosítani az erdélyi divat képviselőinek, bemutatókon megismertetni a közönséggel a helyi tervezők munkáit, legfrisebb kollekcióit. Az Artwise csapatának legfőbb célja az erdélyi kortárs divat és képzőművészet életben tartása, a fiatal erdélyi magyar képzőművészek és divat-, valamint formatervezők támogatása és megismertetése egy tágabb célközönséggel, művészet- és divatrajongókkal, illetve olyan átlagemberekkel, akik nyitottak a művészetre. A kezdeményezés által két kulcsfontosságú szerepet igyekszünk immár harmadik éve betölteni az erdélyi magyar fiatalság életében: együttműködésre buzdítjuk őket és teret biztosítunk a kreativitásuknak és fejlődésüknek. Az Artwise összehoz, felfedez és inspirál. A Kolozsvári Magyar Napok alatt immár negyedik éve szervezzük meg divatbemutatónkat és képzőművészeti kiállításunkat, illetve a 2019-es és az idei Vibe fesztiválon is bemutatjuk az erdélyi tervezők munkáit. Eseményeinkről itt tekinthetők meg anyagok: http://artwise.studio/ , https://www.facebook.com/artwise.studio, https://youtu.be/QCxNFXycrQc
Milyen konkrét tevekénységeket szeretnétek megvalósítani a kezdeményezés során?
Divatbemutatót szeretnénk megszervezni a Park vendéglőben (vagy a fent említett helyszínek valamelyikén) 18-35 év közötti erdélyi divattervezőket fogunk elsősorban elérni a programunkkal, az ő munkáikat fogjuk bemutatni a Sepsiszentgyörgy közönségének. A divat területéről 8-13 alkotót fogunk bevonni. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy napjainkban egyre szükségesebb az értékteremtés folyamatait segíteni és ennek teret kínálni úgy, hogy mindenki számára elérhető legyen. Ez a divatbemutató Sepsiszentgyörgy számára egy új kezdeményezés és koncepció lenne, amely hozzájárul a közösség értékteremtéséhez, valamint a divat kedvelőinek új meglátásokat, elképzeléseket tenne elérhetővé, többek között a fenntartható technikákkal való ismerkedés által. Másrészt pedig a helyi tervezők bevonása lenne egy fontos cél, hogy őket bemutassuk a helyi közönségnek. Az aktuális helyzet kontextusában a divat eleinte kicsit háttérbe szorult, viszont ez után újjá álmodta és alkotta magát. Mivel a divat mindig is reflektált a világ általános folyamataira, most is ez történik. Bár kívülről sok szabály és korlát érkezett, viszont ez mégis teret és időt adott a kreatív önkifejezésre, a rohanás lecsökkenésével idő jutott olyan ötletek, tervek megvalósítására, új dimenziók kibontakoztatására, amelyre lehet, azelőtt nem volt annyi kapacitás. Sok minden változott az utóbbi időben, így új dimenziókat fedezhetünk fel, különböző vetületekban a divat területén is. Ennek fényében, egyértelmű volt, hogy az idei bemutatónk témája a "New Dimensions". Azokat az új irányokat, koncepciókat fogjuk bemutatni, amlyeket az erdélyi tervezők alkottak meg az utóbbi időszak lenyomataként.
Hogyan járul hozzá a kedzeményezés a sepsiszentgyörgyi közösség életének a javításához?
A kezdeményezés a sepsiszentgyörgyi közösség számára megteremti azt a közeget, ahol igényesen elérhető a divattervezők munkássága, egy érthetőbb, megfoghatóbb tálalási formában. Ezáltal egy célszerű értékteremtési közeget és vizuális kultúrát gazdagító élményeket kínál eseményünk, amely nem csak a résztvevők számára emlékézetes élmény, hanem az önkéntes modellek és divattervezők számára is egy meghatározó momentum, ahol az emberi kapcsolatok, kapcsolódás fontos szempont. Szeretnénk bemutatni az itteni közönségnek a helyi divatipar létjogosultságát és értékét, szeretnénk elérni, hogy a szentgyörgyi fogyasztók tudatosítsák, a helyi divattermékeket meg lehet és érdemes vásárolni, egyáltalán léteznek ilyen jellegű termékek. Amit még fontosnak tartunk, hogy bemutassuk az alkotókat, hogy a közönség 1-1 arcot tudjon kapcsolni a fogyasztható divattermékekhez. Továbbá a tervezőknek is értékes anyagot fogunk átadni videó és fotó felvételek formájában, amit ingyenesen és szabadon használhatnak majd portfóliójukban, így közvetetten segítünk nekik a promoválásban. Az eddigi tapasztalataink alapján, egy színesebb tér nyílhat meg a mindennapok és az ősz szürkeségében, hisz egy olyan világba kaphatnak betekintést a résztvevők, ami a kisvárosokban ritkának mondható. Éppen ezért gondoljuk úgy, hogy a Szentgyörgy amúgy is említesre méltó kulturális életéhez még egy színfoltot hozzá tehetnénk a divatbemutató megvalósításával.
Hogyan kívánjátok népszerűsíteni kezdeményezéseteket?
Plakát, szórólap, matrica, online platformokon, közösségi média felületeinken (Facebook, instagram posztok, Facebook esemény), zárt közösségi média csoportokban, online-offline sajtóban, más média felületeken (pl. Erdély Tv, Erdélyi figyelő műsora), Hisz célunk a tervezők bemutatása nem csak a helyi közönség számára, hanem szeretnénk egy tágabb célközönséget is megmozgatni: a művészet és divat rajongókat, illetve olyan átlagembereket, akik nyitottak a művészetre és érdeklődnek az iránt, hogy mi történik az erdélyi régióban, milyen tehetségeket nevelt ki térségünk.
Milyen elvárásaitok, reményeitek vannak? A kezdeményezésnek milyen utóélete lehet? Folytatódik a jövőben?
A tavalyi tapasztalatok alapján az esemény hatására nem csak szakmai kapcsolódások jöttek létre, hanem egy közösség is, akikkel az idei eseményen újra együtt dolgozunk majd, hisz kialakult a résztvevőkben egyfajta hovatartozás érzése, ami a mindennapokban is egy plusz motivációt jelent. Ezért is szeretnénk ebben az évben másodjára is együtt megszervezni. A Kolozsvári Magyar Napokon már hagyománnyá vált, hogy Artwise divatbemutató keretein belül erdélyi tervezők legújabb kollekcióit láthatja a kolozsvári közönség, szeretnénk ezt Szentgyörgyön is hagyománnyá tenni.
Szükségetek van informális csoportotok kiegészítésére új tagokkal a kezdeményezés végrehajtásának céljából?
Nem
A kezdeményezés anélkül, hogy elveszítené az ötletet önmagában adaptálható a különböző COVID-19-es megszorításokra?
A tavalyi divatbemutatónkat is egyik napról a másikra át kellett alakítanunk offline (jelenlevő nézőközösséggel) eseményből online eseménnyé, így van már ebben tapasztalatunk. Amennyiben idén is ez a nem kívánt helyzet állna elő, ugyanúgy oldanénk meg: felvennénk videóra a divatbemutatót, fotókat készítenénk, amit egy későbbi időpontan bemutatnánk.
Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
  • PONT Csoport
  • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
  • BCR
  • Friss FM
  • Sepsi Rádió
  • We Radio
Korábbi kiadások