Maradjunk mozgásban!
Fiatalok az Idősekért
A kezdeményezés javasolt lezajlásának helyszíne (fizikai helyszín vagy az ,,online” megjegyzéssel, ebben az esetben a platform, vagy az online megoldás részletezése)
Sepsiszentgyörgy, Zathureczky Berta Központ
A kezdeményezés rövid, magyar nyelvű leírása
A testi-lelki jóléthez nagy mértékben hozzájárul a rendszeres mozgás, a tudatos egészségnevelés, valamint a megfelelő táplálkozás, azonban fontos azt is tudni, hogy ezt az életformát nem csupán fiatalkorban kell tartani. A rendszeres testmozgás és az egészséges étkezés kulcsfontosságú szereppel bírnak az öregedési folyamat lassításában, és ennek könnyebbé tételében is. A mozgás amellett, hogy javítja a keringést és segít az egyensúly fejlesztésében, a mentális egészségmegőrzés szempontjából is elengedhetetlennek minősül. Például, a rendszeres testmozgás jelentős mértékben csökkenti az időskori demencia kialakulásának kockázatát. Csapatunk tagjai kifejezetten fontosnak tartják a fent leírtakat, valamint azt is, hogy a sepsiszentgyörgyi idős személyek is felvilágosítást kapjanak és tapasztalatot nyerjenek a rendszeres, változatos testmozgás és az egészségtudatos életmód fontosságáról. Kezdeményezésünk során szeretnénk, ha városunk szépkorú személyei a témához kapcsolódó előadásokon vennének részt, amelyet a szakterületek hozzáértői tartanának, illetve ha utána ki is próbálhatnák és gyakorolhatnák ezen mozgásformákat.
Milyen konkrét tevekénységeket szeretnétek megvalósítani a kezdeményezés során?
A „Maradjunk mozgásban!” című kezdeményezés több előadásból állna össze, melyeket a sepsiszentgyörgyi Zathureczky Berta Központ bentlakó idősei, valamint az intézményt nap, mint nap látogató szépkorú személyei számára szeretnénk megvalósítani. Az eseménysorozat olyan mozgásformákat mutatna be és szemléltetne a résztvevőknek, mint a gyógytorna és annak fontossága, valamint más típusú mozgásformák gyakorlása. A mozgással kapcsolatos előadásokon és gyakorlatokon kívül szeretnénk különböző szakemberek, többek között dietetikusok vagy gasztroenterológusok bevonásával még sokoldalúbbá és interaktívabbá tenni az eseményeket.
Hogyan járul hozzá a kedzeményezés a sepsiszentgyörgyi közösség életének a javításához?
Hogyan kívánjátok népszerűsíteni kezdeményezéseteket?
Kezdeményezésünket elsősorban az online térben szeretnénk népszerűsíteni, a közösségi hálón való eseménymegosztások mellett plakátot készítenénk a pályázatról, illetve újságcikkekben igyekeznénk felhívni a nagyközöngés figyelmét a programról.
Milyen elvárásaitok, reményeitek vannak? A kezdeményezésnek milyen utóélete lehet? Folytatódik a jövőben?
Szükségetek van informális csoportotok kiegészítésére új tagokkal a kezdeményezés végrehajtásának céljából?
Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
  • Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület
  • PONT Csoport
  • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
  • BCR
  • Friss FM
  • Sepsi Rádió
  • We Radio
Korábbi kiadások