Szoptatást támogató csoport várandósoknak
Szoptatástámogatás
A kezdeményezés javasolt lezajlásának helyszíne (fizikai helyszín vagy az ,,online” megjegyzéssel, ebben az esetben a platform, vagy az online megoldás részletezése)
Sepsiszentgyörgy
A kezdeményezés rövid, magyar nyelvű leírása
Kezdeményezésünkben a szoptatás és az anyatej fontosságára szeretnénk felhívni a sepsiszentgyörgyi fiatal várandósok és anyukák figyelmét. Az egészségügyi szakemberek az egész világon (pl. WHO, UNICEF) a hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást, majd pedig – a kiegészítő táplálékok bevezetése mellett – a szoptatás folytatását javasolják két éves korig vagy azon túl, de legalább egy éves korig. Az alapgondolat amiből kiindulunk az, hogy az anyatej az ideális táplálék a baba számára, a szoptatás a baba egészségére hosszútávú pozitív hatással van és a szoptatás az anya egészségére is jótékony hatással van. A szoptatás alapvető fontosságú ahhoz, hogy a gyermek veleszületett testi-lelki képességei teljesen kifejlődjenek. Csoportfoglalkozásaink által ezt a gondolatot szeretnénk "elültetni" a sepsiszentgyörgyi fiatal várandósok és édesanyák lelkébe, hogy hiteles, helyes információkhoz jutva a közösség megtartó erejét megtapasztalva meg tudják hozni a helyes döntést a baba érdekében.
Milyen konkrét tevekénységeket szeretnétek megvalósítani a kezdeményezés során?
4 csoportfoglalkozást tervezünk, amelyeknek célja az anyatejes táplálás és a szoptatás népszerűsítése a sepsiszentgyörgyi és környéki várandósok és fiatal édesanyák körében. Támogatást szeretnénk nyújtani a friss anyukák számára a a nehézségekben, elakadásokban a helyes információk átadása, más anyukák tapasztalatmegosztása és egy önkéntes szoptatási segítő által.
Hogyan járul hozzá a kedzeményezés a sepsiszentgyörgyi közösség életének a javításához?
A kezdményezéssel sikerül tudatosítani, nyomatékosítani az anyukákban a szoptatás fontosságát a babájuk és a saját egészségükre nézve, illetve a kapcsolatuk, kötödésük erősítésének szempontjából is.
Hogyan kívánjátok népszerűsíteni kezdeményezéseteket?
Felkeresnénk a városban a családorvosokat, informálnánk őket erről a lehetőségről, megkérve őket, hogy a hozzájuk járó, szoptatás iránt érdeklődő várandósoknak adják tovább az információt és a szórólapunkat a tevékenységünkről. Ezenkívül internetes fórumokon, helyi édesanyák csoportjaiban tudnánk még népszerűsíteni, akár a médiában (újságban, rádióban). Azt is kitűztük hosszabb távú célként, hogy a kórházban a friss anyukák is kapjanak a szórólapunkból, hogy, amennyiben elakadásaik vannak, vagy sikereiket szeretnék megosztani más anyukákkal, akkor tudjanak erről a lehetőségről. Szórólapot is készítenénk, ami hasznos infomrációkat tartalmaz az anyatejes szoptatással kapcsolatosan.
Milyen elvárásaitok, reményeitek vannak? A kezdeményezésnek milyen utóélete lehet? Folytatódik a jövőben?
Szeretnénk a fiatal anyukákat érzékenyíteni az anyatejes táplálásra és szoptatásra, hiszen az emberiség fennállása óta az újszülöttek legtermészetesebb tápláléka az anyatej. A hivatalos álláspont szerint, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenlegi ajánlása alapján a csecsemőket legalább hat hónapos korig javasolt kizárólagosan anyatejjel táplálni, majd a hozzátáplálás elkezdése után is megközelítőleg 2 éves korig folytatni a szoptatást. Ennek elérésében reménykedünk mi is: minél több anyuka és babája esetében a minél több ideig tartó szoptatás. Az anyatej az ideális táplálék a baba számára, hiszen: - a legteljesebb táplálék számára: minden szükséges tápanyagot megfelelő arányban tartalmaz, és legalább hat hónapos korig kielégíti a csecsemő táplálékszükségletét, nem utolsó sorban vasszükségleteit is; - hőmérséklete megfelelő, mivel közvetlenül kerül az anya melléből a csecsemő szájába; - mennyisége a gyermek igényei szerint változik a nap és a baba fejlődése folyamán; - az anyatej könnyen emészthető; - a szoptatás által kialakul és megerősödik a kötődés az anya és gyermeke között, hiszen különleges közelségbe kerülnek egymással, ez a kapcsolat pedig a gyermek egész életére kihat: magabiztosabb lesz, és jobban tűri a stresszt; - költséghatékony: az anyatej megfelelő minőségben és mennyiségben, folyamatosan rendelkezésre áll, nem terheli plusz költséggel a családi kasszát; - környezetbarát, hiszen nem termel hulladékot. A szoptatás hosszútávú hatásai a baba egészségére: - az anyatej antitesteket (immunoglobulinokat) tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni gyermeket a fertőzésektől, erősítik az immunrendszerét; - kutatások bizonyítják, hogy megvédi őt az allergiás megbetegedések, pl. az asztma és az ekcéma kialakulása ellen; - az anyatej az idegrendszer érését segítő zsírsavakat is tartalmazza; - a szoptatás a gyermekek arc-, fog- és beszédfejlődésére is kedvezően hat; - a szoptatott gyermekek között – a tapasztalatok alapján – a későbbi életkorban kevesebb az elhízott, a cukorbeteg, a leukémiás. A szoptatás az anya egészségére is jótékony hatással van: - elősegíti a méh összehúzódását; - csökkenti a szülés utáni vérzést; - elősegíti a terhesség előtti testsúly visszanyerését; - csökkenti a mell- és petefészekrák, a csontritkulás, a cukorbetegség kialakulásának kockázatát; - segíti az anyuka kompetenciaérzésének kialakulását, hiszen azt érzi, hogy el tudja látni a babáját.
Szükségetek van informális csoportotok kiegészítésére új tagokkal a kezdeményezés végrehajtásának céljából?
Nem
A kezdeményezés anélkül, hogy elveszítené az ötletet önmagában adaptálható a különböző COVID-19-es megszorításokra?
Online találkozóval, és szórólapok kidolgozásával, amelyet a kórházban, illetve az családorvosi rendelőkben juttatnánk el a várandós anyukák számára.
Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
  • PONT Csoport
  • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
  • BCR
  • Friss FM
  • Sepsi Rádió
  • We Radio
Korábbi kiadások