Talpunk alatt lévő kincsek - Sepsiszengyörgy gyógynövényei
Cserkészek
A kezdeményezés javasolt lezajlásának helyszíne (fizikai helyszín vagy az ,,online” megjegyzéssel, ebben az esetben a platform, vagy az online megoldás részletezése)
A Kilátó és könyéke
A kezdeményezés rövid, magyar nyelvű leírása
Cserkészekként fontos számunkra a környezetünk ismerete, a városunk ismerete a benne lévő állat és növényvilág. Azt tanítjuk és tanuljuk, hogy értékeld azt, ami melletted van, de ahhoz, hogy értékeljem, első sorban ismernem kell. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy itt Sepsiszentgyörgyön és könyékén még bőven van, amit megismerni. Jó helyen lakunk! Egy közös sétára hívunk meg mindenkit, hajoljunk le és nézzük meg mi nő itt mellettünk, értünk. Legyen az cickafark, lándzsás útifű, galagonya, csalán vagy a pitypang, ami nem gyom, hanem értékes gyógynövény. A cselekedve tanulás jegyében, a gyógynövényeket megnézzük saját élőhelyükön, beszélünk ezek gyógyhatásairól, a szedés, szárítás, felhasználás fázisairől. Mielőtt megrendeljük messziföldről a csodabogyókat, kicsit nézzünk szét saját otthonunk táján.
Milyen konkrét tevekénységeket szeretnétek megvalósítani a kezdeményezés során?
Tervezés: a csapatban átbeszéljük, hogy ki tud résztvenni a program lebonyolításában, ki milyen feladatot vállal (beszerzés, logisztika, média stb.), hogyan fog kinézni maga a túra, mi az alap koncepció, hogy minél mozgalmasabb, interaktívabb legyen. Valamint megtervezni, hogy mi a B verzió, ahogy mi cserkészek nevezzük az "esőprogram" Népszerűsítés: elkészítjük az on-line média számára az anyagokat (esemény, post, meghirdetés), valamint egy plakátot az iskolák számára Megvalósítás: 11 órakkor gyülekező a Makovecz-ravatalozó előtt és közösen megyük ki a Kilátóhoz. A résztvevők megkapják a zákocskákat és a papír tasakokat, valamit az ismtertető lapokat. A cselekedve tanulás jegyében, a gyógynövényeket megnézzük saját élőhelyükön, beszélünk ezek gyógyhatásairól, a szedés, szárítás, felhasználás fázisairől. 13 körül közös piknikre ülünk le a réten, a jelenlévő gyerekekkel pedig cserkészjátékokat is tudunk játszani. Nagyon rossz idő esetében bevisszük a terembe egy-egy növény mintapéldányát és akkor ott zajlik le a tevékenység.
Hogyan járul hozzá a kedzeményezés a sepsiszentgyörgyi közösség életének a javításához?
Hogyan kívánjátok népszerűsíteni kezdeményezéseteket?
Készül Facebook esemény, a cserkészcsapat saját oldalán Facebook bejegyzés, az Unitárius templom hirdető tábláján és iskolákban plakát.
Milyen elvárásaitok, reményeitek vannak? A kezdeményezésnek milyen utóélete lehet? Folytatódik a jövőben?
Szükségetek van informális csoportotok kiegészítésére új tagokkal a kezdeményezés végrehajtásának céljából?
Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
  • Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület
  • PONT Csoport
  • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
  • BCR
  • Friss FM
  • Sepsi Rádió
  • We Radio