Alternatívák az oktatásban
Alternatívák
A kezdeményezés javasolt lezajlásának helyszíne (fizikai helyszín vagy az ,,online” megjegyzéssel, ebben az esetben a platform, vagy az online megoldás részletezése)
VÁRADI JÓZSEF ÁLTALÁNOS ISKOLA díszterem, BABEȘ-BÓLYAI TUDOMÁNYEGYETEM -SEPSISZENTGYÖRGY
A kezdeményezés rövid, magyar nyelvű leírása
Mindhárman Waldorf csoportban voltunk az óvodában és Step by Step osztályban jártuk az elemi iskolát. Felnőttként barátaink, kollégáink , szülők ( óvoda és iskolaválasztás előtt) gyakran érdeklődnek , hogy milyen volt a Waldorf óvodában, hogyan működött a Step by Step osztály ahol kisiskolásként tanultunk. Gyakori kérdés, hogy mit gondolunk volt-e előnye, hátránya ennek a választásnak. Ezért kezdeményeztük egy előadássorozat megrendezését az alternatív pedagógiákról, módszerekről, eszközökről, helyi és külföldi előadókkal. Az előadássorozat célja, hogy megismertesse a fiatalokkal, óvodát, iskolát választó szülőkkel a városunkban, országunkban, a világban működő alternatív oktatási formákat, pedagógiai módszereket. A pedagógusok, meghívott előadók mellett helyet és hangot kapunk mi is, akik már fiatal felnőttként tudunk visszatekinteni az óvodában, iskolában megtörtént és főleg megélt eseményekre . Nagyon fontosnak tartjuk az előadások utáni kerekasztal-beszélgetéseket. Itt nyíltan lehet majd beszélni a kihívásokról, szülők és pedagógusok felelősségeiről, szerepeiről, határairól, gyermekközpontúságról az alternatív oktatásban. Célunk, hogy segítsünk a városunkban lakó fiatal szülőknek az alternatív pedagógiák közötti tájékozódásban és eligazodásban. Ugyanakkor lehetőséget teremtünk a pedagógusok, szülők, fiatalok közti kommunikációra, melyre oly nagy szükség van a gyermekek érdekében.
Milyen konkrét tevekénységeket szeretnétek megvalósítani a kezdeményezés során?
1.Előadás helyi előadókkal, pedagógusokkal, meghívottakkal, szülőkkel, volt diákokkal 2.Kiállítás - gyerekek munkái, fotók tevékenységekről, osztályok, didaktikus eszközök bemutatása az alternatív módszerek tükrében. 3.Kerekasztal-beszélgetés helyi és külföldi előadókkal, meghívottakkal
Hogyan járul hozzá a kedzeményezés a sepsiszentgyörgyi közösség életének a javításához?
Hogyan kívánjátok népszerűsíteni kezdeményezéseteket?
Plakát, Szórólap, Facebook esemény, Instagram bejegyzés
Milyen elvárásaitok, reményeitek vannak? A kezdeményezésnek milyen utóélete lehet? Folytatódik a jövőben?
Szükségetek van informális csoportotok kiegészítésére új tagokkal a kezdeményezés végrehajtásának céljából?
Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
  • Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület
  • PONT Csoport
  • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
  • BCR
  • Friss FM
  • Sepsi Rádió
  • We Radio