Mítoszok csatája
Mítoszok csatája
A kezdeményezés javasolt lezajlásának helyszíne (fizikai helyszín vagy az ,,online” megjegyzéssel, ebben az esetben a platform, vagy az online megoldás részletezése)
Székely Mikó Kollégium, Mikes Kelemen Elméleti Líceum
A kezdeményezés rövid, magyar nyelvű leírása
A Mítoszok csatája egy nemzetközi rendezvénysorozat, amely a világ mitológiáit hozza el a hallgatóknak élőszóban, szórakozatató keretek között. A történeteket hivatásos mesemondók adják elő, a mi esetünkben a célközönség a VII-XII. osztályos tanulók. A Svédországból származó kezdeményezést azért tartjuk fontosnak, mert a közösségben való történethallgatásnak, storytellingnek erős ereje van a résztvevőkre nézve. A mítoszok mindegyik olyan értékekről, hősökről szól, amelyek kapaszkodót jelentenek a hallgatóknak, és amelyekre érdemes figyelni, mert eligazítást adhatnak a mindennapokban. A történetmesélés nemcsak a gyerekeknek jár, a mítoszok összetett, varázslatos történetek, amelyek kapaszkodót, példamutatást jelentenek a kamaszoknak és (fiatal) felnőtteknek. Tennénk mindezt szórakoztató módon, profi előadókkal, akik igazi közösségi élménnyé tudják formálni a történethallgatást. Miért csata? Két mesemondó párbajozik. A történetek után kérdések feldolgozó kérdések hangzanak el, amelyek a megéléshez segítenek hozzá. A nézők ezután szavazással eldönthetik, hogy melyik mítoszt tartották értékesebbnek. Mesemondók: Zámborszky Eszter, Dala Dániel György, Zalka Csenge-Virág és Kiltsie-Szabad Boglárka Magyarországról, Szabó Enikő Sepsiszentgyörgyről.
Milyen konkrét tevekénységeket szeretnétek megvalósítani a kezdeményezés során?
A Mítoszok Csatája a Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál rendezvénysorozatba ágyazódna be. Ezalatt valósítanánk meg, szeptember 30-án, a Mikó és a Mikes iskolákban a fentebb leírtak szerint. A mesefesztivál hagyományának köszönhetően segítene a népszerűsítésben.
Hogyan járul hozzá a kedzeményezés a sepsiszentgyörgyi közösség életének a javításához?
Hogyan kívánjátok népszerűsíteni kezdeményezéseteket?
Plakát, Facebook esemény, Facebook bejegyzés (zárt csoportok, a Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál oldala).
Milyen elvárásaitok, reményeitek vannak? A kezdeményezésnek milyen utóélete lehet? Folytatódik a jövőben?
Szükségetek van informális csoportotok kiegészítésére új tagokkal a kezdeményezés végrehajtásának céljából?
Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
  • Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület
  • PONT Csoport
  • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
  • BCR
  • Friss FM
  • Sepsi Rádió
  • We Radio