Okos Járat
Okos Járat
A kezdeményezés javasolt lezajlásának helyszíne (fizikai helyszín vagy az ,,online” megjegyzéssel, ebben az esetben a platform, vagy az online megoldás részletezése)
Őrkő multifunkcionális központ-Váradi József 92/A
A kezdeményezés rövid, magyar nyelvű leírása
Gyalogosan, biciklivel, autóval, tömegközlekedéssel, rollerrel, esetleg szekérrel, így vagy úgy mindannyian közlekedünk, végezzünk a napi teendőinket. De vajon a rutincselekvéseink közepette gondolunk arra, hogy biztonságosan járunk keljünk az utakon? Bizonyára mindenkinek van legalább egy olyan élménye, hogy veszélyben érezte magát, vagy szeretteit egy adott helyzetben. Ahhoz, hogy biztonságosan, körültekintően, preventíven tudjunk közlekedni néhány kötelező szabályt ismernünk kell. Úgy, ahogy a jogosítvány megszerzése érdekében KRESZ (a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása) vizsgát kell tenni, éppolyan fontos, hogy gyalogosként, biciklisként is megszerezzük a megfelelő ismereteket. Ezeket az ismereteket pedig megtanítsuk gyerekeinknek, így nevelve őket a felelősségteljes magatartásra. E kezdeményezés célja a sepsiszentgyörgyi őrkői romatelepen élő hátrányos helyzetű családok, szülők és gyerekeik közlekedési alapismereteiknek kibővítése és játékos tanulása.
Milyen konkrét tevekénységeket szeretnétek megvalósítani a kezdeményezés során?
A két alkalmas interaktív tevékenység során közhasznú információk birtokába kerülnek a résztvevők, ami egyben a biztonságos közlekedés és a balesetmegelőzés céljául is szolgál. Meghívott szakemberek a közlekedés rendészet és/vagy autósiskolai oktatók szmélyében előadás formájában mutatják be a KRESZ alapszabályait, kitérve a a különböző közlekedési módokra, útbúrkolati jelzésekre és jelzőtábla ismeretre is. Ezenkívül pedig a résztvevők gyakorlati feladatokban is részt vesznek egy a tornateremben kialakított mini kresz pályán, gyalog, biciklivel és játékautóval.
Hogyan járul hozzá a kedzeményezés a sepsiszentgyörgyi közösség életének a javításához?
Hogyan kívánjátok népszerűsíteni kezdeményezéseteket?
Kezdeményezést elsősorban a telepen élő családok személyes megszólításával, az online térben, a közösségi hálón való eseménymegosztásokkal, illetve plakát segítségével népszerűsítenénk.
Milyen elvárásaitok, reményeitek vannak? A kezdeményezésnek milyen utóélete lehet? Folytatódik a jövőben?
Szükségetek van informális csoportotok kiegészítésére új tagokkal a kezdeményezés végrehajtásának céljából?
Kezdeményezők, Partnerek, Szponzorok
  • Prospero Kulturális és Ifjúsági Egyesület
  • PONT Csoport
  • Sepsiszentgyörgy Önkormányzata
  • BCR
  • Friss FM
  • Sepsi Rádió
  • We Radio